FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUGARI OSLOBODILI RUMUNJSKOG NOVINARA OPTUŽENOG ZA ŠPIJUNAŽU

SOFIJA, 19. studenog 2004. (Hina/AFP) - Novinar rumunjske privatnetv-mreže Pro Tv, kojeg su u utorak bugarske vlasti uhitile podoptužbom za špijunažu, pušten je iz pritvora u petak popodne nakonisplate jamčevine od 2.500 eura, objavilo je bugarsko tužiteljstvo.
SOFIJA, 19. studenog 2004. (Hina/AFP) - Novinar rumunjske privatne tv-mreže Pro Tv, kojeg su u utorak bugarske vlasti uhitile pod optužbom za špijunažu, pušten je iz pritvora u petak popodne nakon isplate jamčevine od 2.500 eura, objavilo je bugarsko tužiteljstvo.

George Buhnici je proveo tri noći u zatvoru u gradu Ruse, blizu granice s Rumunjskom, a sada ne smije napustiti zemlju do sudskog procesa 22. studenoga.

Dopisnik Pro Tv je uhićen u utorak navečer dok je u jednom duty-free dućanu snimao skrivenom kamerom.

Ako se utvrdi njegova odgovornost mogao bi biti kažnjen s tri godine zatvora, prema bugarskom zakonu.

Uhićenje Buhnicija kritizirala je udruga Novinari bez granica, kao i rumunjske vlasti koje su tražile njegovo oslobođenje.

Novinari bez granica drže da je rumunjski novinar "žrtva apsurdnog i zastarjelog zakona koji pretjerano kažnjava korištenje skrivene kamere".

Premijer Adrian Nastase je "neprihvatljivim" ocijenio tretiranje Buhnicija u Bugarskoj i uvjeravao svog bugarskog kolegu Simeona Sakskoburggotskog da novinar "nipošto nije kanio povrijediti državnu sigurnost susjedne i prijateljske zemlje".

Bugarski ministar unutarnjih poslova Georgi Petkanov je ocijenio u petak da novinar mora pred zakonom odgovarati za svoja djela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙