FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HHO: Mediji u prošloj kampanji profesionalni i nepristrani

ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Istraživanje Hrvatskog helsinškogodbora za ljudska prava (HHO) objavljeno u knjizi "Izbori u medijima -Hrvatska 2003" pokazalo je solidnu profesionalnu kvalitetu inepristranost izvještavanja u prošloj parlamentarnoj predizbornojkampanji, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Vijeća zamedije HHO-a.
ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Istraživanje Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) objavljeno u knjizi "Izbori u medijima - Hrvatska 2003" pokazalo je solidnu profesionalnu kvalitetu i nepristranost izvještavanja u prošloj parlamentarnoj predizbornoj kampanji, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Vijeća za medije HHO-a.

Vijeće se zauzima da se izmjene odredbe hrvatskih izbornih zakona kojima se zadire u uredničku autonomiju elektroničkih medija, posebice HRT-a, rekao je predsjednik HHO-a Žarko Puhovski.

Po njegovim riječima predsjedničke izbore određuje, kako je rekao, prastari zakon koji poznaje samo javnu, a ne i druge televizije te onemogućuje autonomno djelovanje i pluralizam. Upozorio je da je zbog neodgovarajućih Pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u RH tijekom izborne promidžbe HRT bio prisiljen proizvoditi opširan službeni program kojeg nije pratilo više od jedan posto gledatelja. Zbog kojeg je došlo do blokade standardnih funkcija najmoćnijeg hrvatskog medija u izbornom procesu, drži Puhovski.

Najavio da će HHO dati potporu medijima koji po nekim prepoznatljivim kriterijima odluče da imaju obvezu dati više mjesta nekima koji zastupaju jasnu poziciju javnosti koja se iskazuje kvantitativno, primjerice nekim postotkom glasova u anketama, jer se u suprotnom dolazi do kaosa u kojem su ljudi demotivirani za praćenje izborne kampanje, a što je bio slučaj s prošlom parlamentarnom kampanjom.

Predsjednik HHO-ova Vijeća za medije Božidar Novak upozorio je kako još uvijek postoje zakonske odredbe koje negativno utječu na novinarsku samostalnost. Zauzeo se za očuvanje digniteta predsjedničke kampanje i jasniju regulaciju položaja medija u privatnom vlasništvu, omogućavanje ravnopravnosti kandidata u predstavljanju programa, promicanje tolerancije i kulture dijaloga, te davanje veće mogućnosti izjašnjavanja onima kojima to inače nije omogućeno.

Glasnogovornik Vijeća za medije Geza Stantić naglasio je kako je bitno ustrajavanje na izmjeni neodgovarajućih zakonskih rješenja.

Izradu studije, odnosno istraživanja, je financijski potpomogla OESS-ova Misija u Hrvatskoj, a njezin voditelj Peter Semneby najavio je da će i dalje pomagati jačanje neovisnosti hrvatskih medija, te izrazio zadovoljstvo zbog uravnotežene pozicije medija u Hrvatskoj. Taj projekt dio je širih aktivnosti u promicanju neovisnosti slobode medija u Hrvatskoj i jačanja institucija civilnog društva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙