FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OVE GODINE UBIJENO VIŠE OD STO NOVINARA

ZAGREB, 25. studenoga 2004. (Hina) - Ubojstvom četvero novinara ovogmjeseca na tri kontinenta - na Filipinima, u Nikaragvi i na ObaliBjelokosti, prvi put je broj ubijenih novinara u jednoj godini prešaogranicu od sto, otvarajući put da 2004. bude zabilježena u povijestisvjetskog novinarstva po crnom rekordu, upozorila je Svjetskafederacija novinara (IFJ).
ZAGREB, 25. studenoga 2004. (Hina) - Ubojstvom četvero novinara ovog mjeseca na tri kontinenta - na Filipinima, u Nikaragvi i na Obali Bjelokosti, prvi put je broj ubijenih novinara u jednoj godini prešao granicu od sto, otvarajući put da 2004. bude zabilježena u povijesti svjetskog novinarstva po crnom rekordu, upozorila je Svjetska federacija novinara (IFJ).

Prema podacima te organizacije, koja predstavlja više od 500 tisuća novinara iz 110 država, u ovoj je godini do 16. studenoga u svijetu poginulo 102 novinara.

To je više nego "kritične" 2003. godine kada su ubijena 92 novinara, navodi se u izvješćima upućenim Hrvatskom novinarskom društvu i Sindikatu novinara Hrvatske, a za trideset žrtava više nego 2002. godine.

Glavni tajnik IFJ Aidan White izjavio je tim povodom da se 2004. godina pretvara u jednu od najkrvavijih godina u povijesti svjetskog novinarstva. Kriza sigurnosti za novinare kulminirala je do nepodnošljive granice i potrebna je brza i učinkovita akcija, kazao je, ističući da su najnovije vijesti o pogibiji novinara i reportera na Filipinima, Obali Bjelokosti i Nikaragvi, šokirale žurnalistički svijet.

Na Filipinima je ovog mjeseca poginulo dvoje novinara dok su izvještavali o islamističkim militantima. U toj je zemlji ubijeno ukupno 59 novinara od 1986. godine, a deset ove godine. Filipini su u međunarodnim novinarskim krugovima obilježeni kao jedno od najopasnijih mjesta za obavljanje novinarskog posla.

Na području Obale Bjelokosti poginuo je 7. studenoga dopisnik lista "Le Courier d'Abidjan" tijekom sukoba domaće vojske, demonstranata i francuskih mirovnih snaga. Od francuskih se "mirovnjaka" zahtijeva brza i učinkovita istraga.

U Nikaragvi je ubijena novinarka Maria Jose Bravo koja je pisala o sukobu političkih frakcija tijekom izbora za lokalne vlasti.

Novinarske su žrtve krvava cijena koja se svakodnevno plaća za slobodu medija i demokraciju, kazao je glavni tajnik IFJ-a, te pozvao javnost, vlade i novinare da "zaustave spiralu nasilja". Opetovano je podsjetio da je samo tijekom invazije na Irak u ožujku prošle godine poginulo 62 novinara.

Hrvatske novinarske udruge i novinare pozvao je da sudjeluju u radu Instituta za sigurnost novinara koji će u prosincu raspravljati o zaštiti novinara osobito na ratom ugroženim područjima. O toj temi dio hrvatskih novinara ima bogato iskustvo stečeno na ratištima tijekom Domovinskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙