FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15,30

ZAGREB, 27. studenoga 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 15,30 sati.
ZAGREB, 27. studenoga 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

KIJEV

Ukrajinski parlament usvojio je u subotu na izvanrednoj sjednici neobvezujuću rezoluciju kojom se utvrđuje postojanje nepravilnosti tijekom glasovanja u drugom krugu predsjedničkih izbora, traži se poništavanje tog kruga izbora i raspuštanje središnjeg izbornog povjerenstva. Rezolucija je prihvaćena s 307 glasova "za", samo jednim glasom protiv i 106 suzdržanih zastupnika.

Odluka parlamenta nije obvezujuća, ali ipak za oporbu predstavlja pobjedu dva dana prije nego Vrhovni sud prouči žalbu o nepravilnostima zabilježenim tijekom predsjedničkih izbora.

Na izvanrednoj sjednici parlamenta zastupnici su se točku po točku izjašnjavali o globalnoj rezoluciji usmjerenoj na izlazak iz političke krize koja traje od objave rezultata drugog kruga ukrajinskih predsjedničkih izbora.

DEN HAAG

Novi izbori u Ukrajini do kraja godine bili bi najbolje rješenje krize, izjavio je u subotu u Den Haagu nizozemski ministar vanjskih poslova Ben Bot čija zemlja predsjedava Europskom unijom.

"Mislim da bi najbolje rješenje bili novi izbori", izjavio je Bot na konferenciji za novinare preciziravši da govori u ime predsjedništva EU.

"To bi bilo idealno rješenje", naglasio je on. "Ako se usredotočimo prema novim izborima, oni bi trebali biti organizirani uskoro, do kraja godine".

BAGDAD

Privremena iračka vlada odlučna je u održavanju izbora tijekom siječnja 2005., izjavio je u subotu glasnogovornik vlade Thaer-al-Naqib.

"Iračka je vlada odlučna održati izbore na vrijeme. Premijer nije uvjeren da bi odgoda izbora mogla dovesti do povećanog odziva birača u kasnijem terminu", dodao je on na konferenciji za novinare u Bagdadu.

Neke političke stranke u petak su zatražile odgađanje održavanja izbora koji su zakazani za 30. siječnja.

RIM

Na svečanosti u bazilici svetog Petra u Rimu papa Ivan Pavao II. predao je u subotu carigradskom patrijarhu Bartolomeju I. relikvije svetih Grgura Nazianzemskog (oca crkve grčkog jezika) i biskupa Konstantinopolija u 4. stoljeću) i Ivana Crisostomskog (biskupa Konstantinopolja 397. g.).

Na početku današnjeg obreda Bartolomej I. je zagrlio i poljubio Papu, koji je rekao kako je predaja relikvija dobar trenutak za nastavak molitve za ujedinjenje kršćana. "Neću se nikada umoriti u traganju za ujedinjenje sljedbenika Krista", rekao je Papa. Bartolomej I. je "povijesnim i bratskim gestom" Katoličke crkve nazvao predaju relikvija i što pokazuje kao "ne postoje u Kristovoj Crkvi nepremostivi problemi kada se ljubav, pravda i mir susreću".

VIENTIANE

Vrijeme je da Sjeverna Koreja donese odluku hoće li se vratiti pregovorima o svom nuklearnom programu, ocijenio je u subotu u Vientianu južnokorejski ministar vanjskih poslova Ban Ki-Moon.

"Moramo uložiti diplomatske napore kako bi se sljedeće zasjedanje pregovarača šest strana održalo do kraja godine", izjavio je Ban Ki-Moon u sklopu summita ASEAN-a.

Sjeverna Koreja je odbila u rujnu sudjelovanje u četvrtom krugu multilateralnih pregovora o njezinim nuklearnim programima. Prethodni pregovori su održani s Kinom, Sjedinjenim Državama, dvjema Korejama, Japanom, Rusijom i nisu uspjeli riješiti krizu koja traje dulje od dvije godine.

RIM

Talijanska vlada usvojila je u subotu amandman na državni proračun za sljedeću godinu kojim se uvodi reforma u porezni sustav, što je izazvalo kritike oporbe i sindikalnu najavu općeg štrajka za 30. studenoga protiv gospodarske politike vlade desnog centra.

Na sastanku koji je trajao do kasno u noć između petka i subote vlada premijera Silvija Berlusconija uspjela je pronaći rješenje za manjak sredstava u državnom proračunu koji će nastati zbog smanjenja poreza u sklopu reforme.

Kako bi smanjila proračunske rashode, vlada namjerava u naredne dvije godine otpustiti 75.000 državnih djelatnika od 3,3 milijuna koliko ih je zaposleno u školstvu, zdravstvu, vojsci, policiji i drugim ministarstvima. Rezovi bi trebali zahvatiti gotovo sva ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙