FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30

ZAGREB, 24. studenoga 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 12,30 sati.
ZAGREB, 24. studenoga 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

KIJEV

Službeni rezultati kontroverznih ukrajinskih predsjedničkih izbora trebali bi biti objavljeni u srijedu poslijepodne, objavilo je Središnje izborno povjerenstvo u Kijevu.

"Želimo objaviti službene rezultate u srijedu u 16 sati (15 sati po srednjoeuropskom vremenu), no svašta se još može dogoditi", rekla je glasnogovornica povjerenstva.

Prema dosadašnjim rezultatima proruski premijer Viktor Janukovič dobio je gotovo tri posto više glasova od svojeg protivnika, oporbenog kandidata Viktora Juščenka. Oporba, međutim, tvrdi da rezultati nisu valjani zbog brojnih izbornih nepravilnosti, a u tome ju podržavaju tisuće prosvjednika koji treći dan zaredom prosvjeduju diljem zemlje.

MADRID/BUDIMPEŠTA

Ukrajinsko veleposlanstvo u Budimpešti i nekoliko diplomata iz veleposlanstva te zemlje u Madridu iskazali su potporu oporbenom predsjedničkom kandidatu Viktoru Juščenku koji osporava regularnost rezultata nedjeljnih izbora i tvrdi da je on pobjednik, javlja agencija France Presse pozivajući se na službene izvore u glavnim gradovima Mađarske i Španjolske.

"Veleposlanstvo slijedi volju naroda i podržava oporbenog kandidata", kazao je neimenovani diplomat u veleposlanstvu u Budimpešti.

"Ukupno 150 ukrajinskih diplomata diljem svijeta otvoreno podržava oporbu", kazao je za France Presse diplomat u veleposlanstvu u Madridu tražeći da ostane neimenovan. Kako je dodao, on je u stalnom kontaktu sa svojim kolegama u drugim zemljama i broj diplomata koji podržava Juščenka u "stalnom je porastu".

PRAG

Bivši češki predsjednik Vaclav Havel, vođa "baršunaste revolucije" 1989. kojom je srušen komunistički režim u zemlji, poručio je u srijedu Ukrajincima da nastave prosvjedovati protiv spornih predsjedničkih izbora.

"Sve ugledne domaće i međunarodne organizacije slažu se da su vaši zahtjevi opravdani. Prema tome, želim vam snagu, izdržljivost, hrabrost i sretne odluke", kazao je Havel, poručivši Ukrajincima da o tome ovise godine, možda i desetljeća njihove budućnosti.

Ukrajinci su u srijedu, treći dan zaredom, nastavili prosvjedovati protiv rezultata nedjeljnih predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio proruski premijer Viktor Janukovič.

BAGDAD

Američke, britanske i iračke snage, koje su u utorak pokrenule veliku ofenzivu južno od Bagdada, približile su se području zvanom "trokut smrti", jednom od najopasnijih u Iraku, objavila je u srijedu američka vojska.

Američka vojska objavila je u utorak da je pokrenuta "velika operacija... u sklopu kampanje u pokrajini Babilon" u kojoj sudjeluje "više od 5.000 pripadnika američkih, britanskih i iračkih snaga".

Operacija je pokrenuta nakon zauzimanja Falluje, sunitskog grada zapadno od Bagdada. Nevers je pojasnio da nije riječ o velikoj ofenzivi, već više o nizu preciznih akcija protiv važnih meta. U akcijama u utorak uhićena su 32 pobunjenika, rekao je.

NEW DELHI

Premijeri Indije Manmohan Singh i Pakistana Shaukat Aziz razmotrili su u srijedu važnost stabilnosti u južnoj Aziji i ponovili su svoju predanost nastavku mirovnog procesa između dviju zemalja.

Premijeri su razgovarali o pitanju Kašmira ali nije postignut nikakav veliki pomak po tom pitanju. Singh i Aziz dogovorili su se da ostala otvorena pitanja Indije i Pakistana ne treba vezivati uz pitanje Kašmira kako bi omogućili napredak u bilateralnim odnosima.

Stabilna južna Azija bila je prirodna tema razgovora budući da je Aziz došao u Indiju da pozove Singha na sastanak Saveza za regionalnu suradnju u južnoj Aziji (SAARC) u siječnju u Dhaki. Aziz je predsjedavajući SAARC-a.

PARIZ

Libija nije dobila pravednu kompenzaciju za svoju odluku da odustane od razvoja oružja masovnog uništenja, izjavio je predsjednik Moamer Gadafi za francuski list Le Figaro u srijedu.

"Iskreno, bili smo malo razočarani reakcijom Europe, SAD-a, Japana (na odluku o odustajanju od oružja)", rekao je Gadafi. "Oni nisu dali Libiji kompenzaciju za njezin doprinos međunarodnom miru".

Dodao je da njegova zemlja čeka daljnje poteze međunarodne zajednice i upozorio da bi nedostatno nagrađivanje Libije za njezinu odluku moglo imati nezgodne posljedice. Gadafi je kazao da mu je posebice žao što Libija nije dobila jamstva od međunarodne zajednice za svoju nacionalnu sigurnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙