FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Husseinov režim prijevarama do 21 milijarde dolara od UN-a

WASHINGTON,15.studenoga(Hina) - Bivši režim Saddama Husseina uspio jeilegalno doći do više od 21,3 milijarde dolara potkopavajući programUjedinjenih naroda (UN) nafta-za-hranu i zaobilazeći sankcijenametnute Iraku, što je dvostruko više nego se ranije procjenjivalo,pokazala je u ponedjeljak istraga američkog Senata.
WASHINGTON,15.studenoga(Hina) - Bivši režim Saddama Husseina uspio je ilegalno doći do više od 21,3 milijarde dolara potkopavajući program Ujedinjenih naroda (UN) nafta-za-hranu i zaobilazeći sankcije nametnute Iraku, što je dvostruko više nego se ranije procjenjivalo, pokazala je u ponedjeljak istraga američkog Senata.

Taj iznos bivši irački režim je prikupio ilegalnim zaračunavanjem većih cijena nafte, provizijom za kupovinu civilnih dobara i izravnim krijumčarenjem nafte od 1991. do 2003., rekli su senatski istražitelji na saslušanju u senatskom Odboru za vladine poslove temeljeći svoje izvješće na novim dokumentima do kojih su došli.

Nova brojka je dvostruko veća od ranijih američkih procjena prema kojima je Husseinova vlada uspjela ilegalno pribaviti više od 10 milijardi dolara za vrijeme dok je Irak bio pod međunarodnim sankcijama.

Senatska istraga je utvrdila da je za to vrijeme Irak prokrijumčario nafte u vrijednosti 13,7 milijardi dolara dok je ostatak uspio pribaviti ilegalnim postocima koje je naplaćivao za robu u okviru programa nafta-za-hranu, uvozom loše robe po povećanim cijenama te iskorištavajući isporuke hrane i lijekova za iračke Kurde.

Prema dokumentima iračka vlada je potpisivala ugovore s inozemnim tvrtkama za uvoz nekvalitetne hrane i oštećene robe s tim da ih je plaćala kao proizvode najviše kvalitete dok su tvrtke najveći dio razlike u cijenama davale iračkom režimu.

UN-ov program nafta-za-hranu započet je 1996. s namjerom da se olakša iračkim građanima podnošenje sankcija nametnutih Iraku 1990. nakon napada na Kuvajt.

Prema programu Irak je mogao prodavati naftu i za taj prihod kupovati hranu, lijekove i druge potrepštine.

Budući da je iračka vlada sama mogla sklapati ugovore to je otvorilo vrata za zloporabe programa kojega je vodio UN, a nadziralo Vijeće sigurnosti, izvijestili su istražitelji američkog Senata.

Istražno tijelo je potvrdilo ranije nalaze da je irački režim davao unosne ugovore za kupovinu iračke nafte visokim dužnosnicima drugih zemalja poput Francuske i Rusije kako bi podržali ukidanje sankcija Iraku. Takvi ugovori davani su i militantnim skupinama poput Narodne fronte za oslobođenje Palestine i skupine Mudžahedin Khalq koja želi svrgnuti iransku vladu.

Na popisu od 270 pojedinaca, tvrtki i političkih stranaka korisnika vaučera koji su omogućavali kupovinu iračke nafte i mogli su se unosno preprodati naftnim tvrtkama, je i bivši čelnik UN-ova programa nafta-za-hranu Benon Sevan, kao i ruski ultranacionalist Vladimir Žirinovski i njegova Liberalno demokratska stranka. Na popisu su i američke tvrtke čija imena nisu objavljena zbog predstojeće istrage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙