FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

rončević: memorandumom nije povrijeđenja linija zapovijedanja

ZAGREB, 19. studenoga 2004. (Hina)
ZAGREB, 19. studenoga 2004. (Hina)

Ministar obrane Berislav Rončević izjavio je danas da je MORH u suradnji s drugim ministarstvima priredilo sadržaj Memoranduma o suradnji Oružanih snaga RH i američke vojske i dodao da i dalje apsolutno tvrdi da u vezi s time nije povrijeđena nikakva linija zapovijedanja.

Pregledao sam te materijale i sve dokumente od 2000. do danas i utvrdio da akti takvoga sadržaja nikada nisu išli na prethodnu suglasnost u Ured predsjednika Republike, rekao je ministar Rončević novinarima za trajanja skupa "NATO poslije Istanbula - sigurnost u jugoistočnoj Europi".

Međutim, dodao je, Rončević, slažem se s predsjednikom Mesićićem i rekao sam mu da sam apsolutno otvoren za suradnju i da mu ostavljam da odredi kojom dinamikom razgovarati. Apsolutno sam izrazio spremnost razgovarati o svim pitanjima koja njega zanimaju, a tiču se Oružanih snaga. Mislim da ćemo nastaviti razgovore i da više nikakvih nesporazuma neće biti, istaknuo je ministar.

Dodao je da je predsjednik povjerenstva za pripremu Memoranduma bio zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Viktor Koprivnjak, te da je o sadržaju memoranduma punu informaciju imao i načelnik Glavnog stožera OS RH Petar Stipetić s kojim predsjednik Mesić ima redovni tjedni brifing.

Nažalost, izgleda da Predsjednika o tome nisu izvijestili, ocijenio je Rončević.

Dodao je da sadržaj Memoranduma nije zapovijedanje Oružanim snagama i da će se taj memorandum aktivirati ako Hrvatski sabor, a to je njegova Ustavna nadležnost, odobri godišnji plan vojnih vježbi.

Predsjednik Stipe Mesić izjavio je nedavno da sa sadržajem tog Memoranduma koji je s SAD-om potpisan u srpnju ove godine nije bio upoznat i da je o potpisivanju saznao iz medija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙