FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Lori predstavljen radarski sustav "Peregrin"

SPLIT, 21. listopada 2004. (Hina) - U Operativnom središtuzapovjedništva Hrvatske ratne mornarice u splitskoj Lori predstavljenje danas najsuvremeniji radarski sustav "Peregrin", u sklopujedinstvenog projekta "More", za nadzor morske površine i zračnogprostora do tri tisuće metara visine.
SPLIT, 21. listopada 2004. (Hina) - U Operativnom središtu zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice u splitskoj Lori predstavljen je danas najsuvremeniji radarski sustav "Peregrin", u sklopu jedinstvenog projekta "More", za nadzor morske površine i zračnog prostora do tri tisuće metara visine.

Predstavljanju je bio nazočan i ministar obrane Berislav Rončević sa suradnicima.

Četiri radara iz sustava "Peregrin", vrijedna oko 20 milijuna dolara, trebala bi do kraja godine biti u funkciji na četiri jadranska otoka - Visu, Lastovu, Dugom otoku i Mljetu.

Onaj na Visu već je u operativnoj funkciji, na Lastovu je u fazi ispitivanja, dok je na Dugom otoku i Mljetu sve pripremljeno za njihovo instaliranje. Zajedno s još devet postojećih radarskih postaja na Jadranu činit će jedinstven radarski sustav "More" koji pokriva prostor od Kvarnerskog zaljeva do južnog Jadrana, sa zadaćom zaštite hrvatskih nacionalnih interesa na moru.

Sustav je namijenjen u prvom redu nadzoru Ribolovno-ekološke zone, u sklopu razrađenog sustava koordinacije između mjerodavnih ministarstava, i poboljšanju sigurnosti pomorskog prometa na Jadranu. U slučaju potrebe, djelovat će i kao potpora sustavima protubrodske, protuzračne i obalne obrane, za otkrivanje i sprječavanje terorizma, protuzakonite migracije i šverca, te kao potpora Službi traganja i spašavanja na moru.

O njegovu značenju za sigurnost na moru, istaknuo je ministar Rončević, dovoljno govori podatak da tijekom godine u hrvatske vode uplovi više od 60 tisuća plovila, među kojima, ima i "onih s lošim namjerama". Sustav "More" omogućava praćenje svih zbivanja na moru u realnom vremenu na jednom mjestu - u Operativnom središtu u Lori, te na temelju tih podatak pravodobno donošenje odluke o potrebnoj reakciji, bilo da je riječ o nedopuštenom ulasku stranog broda, sumnjivom teretu, ili ekološkom incidentu. Slika s radara može se slati i na borbene sustave na vojnim brodovima, ali i drugim korisnicima jer sustav nije namijenjen isključivo vojnim potrebama, nego i policiji i lučkim vlastima.

Ministar Rončević najavio je i skorašnje predstavljanje sustava "Nebo" čijih će pet radara biti postavljeno na kontinentu i obalnim rubovima, a koji će pokrivati hrvatski zračni prostor iznad tri tisuće metara visine. Taj će sustav biti korišten i u civilnom zračnom prometu.

Sustavi "Nebo" i "More" trebali bi biti umreženi u jedinstveni sustav do 2007., što znači da će Hrvatska postati članica NATO saveza s najsuvremenijim radarskim sustavom koji će pokrivati cjelokupni kopneni, morski i zračni prostor, zaključio je ministar Rončević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙