FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen sastanak ministara obrane Inicijative SEDM

LJUBLJANA, 5. studenog 2004. (Hina) - U Ljubljani je u petak popodnezavršen sastanak ministara obrane zemalja koje sudjeluju u Inicijativizvanoj SEDM (Suradnja ministarstava obrane država jugoistočne Europe)a u radu skupa sudjelovao je i hrvatski ministar obrane BerislavRončević.
LJUBLJANA, 5. studenog 2004. (Hina) - U Ljubljani je u petak popodne završen sastanak ministara obrane zemalja koje sudjeluju u Inicijativi zvanoj SEDM (Suradnja ministarstava obrane država jugoistočne Europe) a u radu skupa sudjelovao je i hrvatski ministar obrane Berislav Rončević.

Inicijativa je pokrenuta 1997., a dvije godine kasnije počelo se i s osnivanjem međunarodne brigade zemalja koje sudjeluju u ovoj Inicijativi (SEEBRIG).

Slovenski ministar obrane Anton Grizold je na konferenciji za novinare rekao da su se svi sudionici sastanka suglasili da je Inicijativa dobrodošla i da ispunjava očekivanja iako ima i svoje nedostatke, osobito na području vojne suradnje. Grizold je istaknuo da Inicijativa pridonosi razmjeni iskustava i stabilizaciji regije te da je susret u Ljubljani iskorišten i za niz bilateralnih susreta.

Po riječima slovenskog ministra obrane, koji je bio domaćin skupa, razmatrano je dosadašnje djelovanje te pripreme za operativno osposobljavanje brigade SEEBRIG.

Govoreći nakon sastanka, hrvatski ministar obrane Berislav Rončević rekao je da je uloga Hrvatske u Inicijativi specifična s obzirom na odnose koje ima s državama u regiji zbog povijesnih prilika u vezi s hrvatskim osamostaljenjem i ratom.

Rončević je također rekao da Hrvatska daje logističku potporu jedinicama SFOR-a u BiH te da će to nastaviti davati i europskim snagama u toj državi.

U razgovoru za Slovensku televiziju nakon skupa Rončević je među ostalim rekao da Hrvatska radi na preustroju obrane i da procjenjuje kako će biti spremna za uključivanje u NATO prilikom njegova daljeg širenja.

Na pitanje o odnosima Hrvatske i Slovenije, Rončević je odgovorio da su ti odnosi prijateljski unatoč nekim otvorenim pitanjima koja će se kako je rekao riješiti demokratskim putem i uz poštivanje međunarodnih standarda.

U radu skupa sudjelovali su i ministar obrane BiH Nikola Radovanović, te Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić. Te zemlje za sada u Inicijativi imaju status gosta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙