FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽUŽUL I RONČEVIĆ U PONEDJELJAK U BRUXELLESU

ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski ministri vanjskih poslovai obrane Miomir Žužul i Vladimir Rončević boravit će u ponedjeljak uBruxellesu, gdje će sudjelovati na sastancima s kolegama iz Europskeunije.
ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski ministri vanjskih poslova i obrane Miomir Žužul i Vladimir Rončević boravit će u ponedjeljak u Bruxellesu, gdje će sudjelovati na sastancima s kolegama iz Europske unije.

Ministar Žužul sudjelovat će zajedno s kolegama iz ostalih kandidatskih zemalja i 25 zemalja članica EU-a na konferenciji na kojoj će se razgovarati o preuzimanju obveza u civilnim komponentama europskih sigurnosnih operacija. Od zemalja kandidata očekuje se načelna podrška zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a. To je prvi put od stjecanja kandidatskog statusa da Hrvatska sudjeluje na skupu posvećenom zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Konferencija se održava na rubu sastanka Vijeća za opće i vanjske poslove EU-a, kojeg čine ministri vanjskih poslova zemalja članica. Na tom sastanku Vijeća, šefovima diplomacija Europske unije pridružit će se i ministri obrane zemalja članica. Ministri obrane zemalja članica EU-a dvaput godišnje sudjeluju na zajedničkim sastancima s ministrima vanjskih poslova na kojima se raspravlja o europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici.

Na rubu sastanka Vijeća u ponedjeljak poslije podne održat će se "Forum EU-zapadni Balkan" na razini ministara vanjskih poslova te sastanak Trojke EU-a s ministrima obrane zemalja kandidata Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Turske te Norveške i Islanda, koje su članice NATO-a, ali nisu u Europskoj uniji.

Nakon ministarskog sastanka Foruma EU-zapadni Balkan predviđeno je svečano potpisivanje Okvirnog sporazuma o općim načelima za sudjelovanje u programima Zajednice između EU-a s jedne strane i Hrvatske, BiH, Makedonije, SiCG i Albanije s druge strane. Riječ je o brojnim programima poput programa za borbu protiv diskriminacije, borbe protiv socijalne isključenosti, programa za područje javnog zdravstva, kulture, za istraživanje i tehnološki razvoj itd.

Na konferenciji o vojnim kapacitetima EU-a, očekuje se da će zemlje članice EU-a objaviti spremnost za popunjavanje naoružanih borbenih skupina, koje bi bile sastavljene od oko 150 ljudi, a služile bi za brzo smirivanje kriza u svijetu. Europska unija planira sljedeće godine imati dvije ili tri takve postrojbe, a od 2007. deset naoružanih borbenih skupina. Ministri obrane zemalja članica EU-a prihvatili su u svibnju ove godine dokument u kojem su obvezali da će od 2007. godine imati na raspolaganju borbene skupine od ukupno 1500 vojnika koji bi se mogli brzo rasporediti na međunarodna krizna žarišta.

Na sastanku u Berlinu krajem prošlog mjeseca Francuska i Njemačka su najavile da će formirati jednu zajedničku borbenu skupinu, koja bi bila otvorena i za doprinos iz drugih članica. Njemačka također namjerava formirati borbenu skupinu zajedno s Nizozemskom te još jednu zajedno s Poljskom, Slovačkom i Latvijom. Finska i Švedska su također najavile da će formirati nordijsku borbenu skupinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙