FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Slovenci u Trstu nemaju što slaviti"

LJUBLJANA,4. studenoga 2004.(Hina) - Završna svečanost 50. godišnjicepripojenja Trsta Italiji, koja je s vojnom paradom i posjetompredsjednika Azeglija Ciampija tom gradu održana u četvrtak, uSloveniji je za sada prošla bez posebnih reakcija i medijskihkomentara uobičajenih kad je riječ o događajima u gradu koji i mnogidanašnji Slovenci smatraju "svojim".
LJUBLJANA,4. studenoga 2004.(Hina) - Završna svečanost 50. godišnjice pripojenja Trsta Italiji, koja je s vojnom paradom i posjetom predsjednika Azeglija Ciampija tom gradu održana u četvrtak, u Sloveniji je za sada prošla bez posebnih reakcija i medijskih komentara uobičajenih kad je riječ o događajima u gradu koji i mnogi današnji Slovenci smatraju "svojim".

Tome je pridonijela i gesta predsjednika Ciampija koji je u srijedu primio izaslanstvo dviju organizacija slovenske manjine u Italiji, te im obećao da će se u okviru svojih mogućnosti zauzeti za primjenu zaštitnog zakona iz 2001. godine koji se odnosi na slovensku zajednicu u Furlaniji-Julijskoj krajini (Friuli Giulia).

Predstavnici Slovenskog kulturno-gospodarskog saveza (SKGZ) i Vijeća slovenskih organizacija (SS0) izjavili su nakon tog susreta da Ciampijeve riječi da shvaćaju kao "jamstvo".

Stranka Slovenska skupnost koja sudjeluje u političkom životu i predstavlja slovensku manjinu navela je u priopćenju uoči Ciampijeva dolaska u Trst da "proslave 50. obljetnice Londonskog memoranduma ne odražavaju duh novog stanja odnosa nakon primanja Slovenije u Europsku uniju".

U Ljubljani, gdje tekuće poslove do formiranja nove vlade obavlja ekipa dosadašnjeg premijera Antona Ropa, nije bilo posebnih reakcija.

Slovenski tisak zadnjih je mjesec dana u vezi s Londonskim memorandumom, kojim je podijeljen provizorij Slobodnog teritorija Trsta (STT) između Italije i nekadašnje SFRJ, često podsjećao na tadašnje događaje koji na Slovence i danas djeluju traumatski zbog većeg broja Slovenaca koji su ostali na talijanskoj strani granice. U Ljubljani se računa da je u susjednoj Italiji oko 80.000 pripadnika slovenske etničke zajednice.

Na nedavnoj kvalifikacijskoj utakmici slovenske i talijanske nogometne reprezentacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, koja je održana u Celju i završena pobjedom Slovenije 1:0, jedna od parola kojima su svoju ekipu poticali slovenski navijači bila je "Trst je naš".

Ljubljansko "Delo" proteklih je dana u vezi s proslavom objavilo više komentara s upozorenjem na "demonizaciju" Slavena, osobito Slovenaca, koja još uvijek postoji u tršćanskim desničarskim krugovima i lokalnoj politici kao i na parole po kojima je "Istra ostavljena da bi se spasio Trst". "Delo" je upozorilo i na prekrajanje povijesti i na nostalgiju koja je zahvatila i talijansku ljevicu u povodu prihvaćanja praznika sjećanja na talijanske izbjeglice iz Hrvatske i Slovenije nakon II. svjetskog rata.

"Slovenci u Trstu nemaju što slaviti" iako je za njihovu manjinu u Trstu susret s Ciampijem "važan i skoro povijesni događaj", piše u komentaru "Dela" od srijede.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙