FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo treći Hrvatski veterinarski kongres

OPATIJA, 17. studenog 2004. (Hina) - Treći Hrvatski veterinarskikongres na kojemu se okupilo oko 400 stručnjaka koji će raspravljati oaktualnim temama u veterinarskoj struci otvorio je večeras ministarpoljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.
OPATIJA, 17. studenog 2004. (Hina) - Treći Hrvatski veterinarski kongres na kojemu se okupilo oko 400 stručnjaka koji će raspravljati o aktualnim temama u veterinarskoj struci otvorio je večeras ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

U procesu prilagodbe standardima Europske unije jedno od najvažnijih područja je upravo veterinarska struka, rekao je Čobanković dodavši da će u tom dijelu prilagodba biti najzahtjevnija i najteža.

Govoreći o strateškim odrednicama u razvoju poljoprivrede i stočarstva, posebice u oklonostima priprema za ulazak u Europsku uniju, Čobanković je istaknuo potrebu povećane proizvodnje mlijeka i mesa te voća, povrća, maslina.

Operativni programi za povećanje proizvodnje su izrađeni, kazao je Čobanković. Dodao je da je mlijeko jedan od proizvoda čiju proizvodnju prije ulaska u Uniju i utvrđivanja proizvodnih kvota, Hrvatska želi povećati. Kao pozitivan primjer Čobanković je istaknuo tvrtke Lura i Vindija koje će u stočarsku i poljoprivrednu proizvodnju uložiti svaka po oko 50 milijuna eura.

Čobanković je rekao da će poljoprivrednici i stočari imati potporu ministarstva: iz proračuna će biti osigurane potpore za izgradnju poslovnih prostora i nabavku stoke te jamstva za poljoprivredu i stočarstvo, primjerice svinjogojstvo.

Veterinarstvo u Hrvatskoj na razini je ostalih zemalja u okruženju, a proces prilagodbe dodatno će povećati razinu tih standarda, ocijenio je Čobanković. Dodao je da će nove pravne odredbe omnogućiti zaštitu od prevelika uvoza i uvoza nekvalitetne hrane. Da imamo kvalitetan veterinarski sustav govori i činjenica da se u praksi pokazalo da je kontrola genetski preinačenih organizama kvalitetna, rekao je.

Okupljenim veterinarima Čobanković je poručio da posla za svih oko 2000 hrvatskih veterinara ima te da uvedene mjere, kao što je zabrana cijepljenja protiv svinjske kuge, nisu usmjerene protiv veterinara nego u zaštitu zdravlja potrošača. Dodao je da je problem trihineloze u Hrvatskoj kvalitetno riješen te da su pojedinačne pojave te bolesti uzrokovane isključivo neodgovornošću pojedinaca.

Dekanica zagrebačkog Veterinarskog fakulteta Ljiljana Pintar istaknula je da je tom fakultetu neophodno potrebna eksperimentalna farma te kazala da pri tome očekuje pomoć ministarstva. Primorsko-goranski dožupan Luka Denona rekao je da županija u tu svrhu može ponuditi farmu Lič u Gorskom kotaru koja je u stečaju.

Hrvatski veterinarski kongres održava se od 17. do 20. studenoga. Glavno izlaganje o strateškim zadacima veterinarstva Hrvatske u postupku pridruživanja Europskoj uniji sutra će održati pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mate Brstilo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙