FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SJEDINJENA ZNANOST POTAKNUT ĆE PROMJENE U HRVATSKOJ

ZAGREB, 6. studenog 2004. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja išporta Dragan Primorac izjavio je u razgovoru za Hinu da će prvikongres znanstvenika iz domovine i inozemstva biti temelj zadjelotvorne promjene u hrvatskoj znanosti.
ZAGREB, 6. studenog 2004. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je u razgovoru za Hinu da će prvi kongres znanstvenika iz domovine i inozemstva biti temelj za djelotvorne promjene u hrvatskoj znanosti.

"Mnogi hrvatski znanstvenici u domovini i inozemstvu taj skup smatraju važnim, jer će njihovo prvi put ujedinjeno znanje stvoriti temelj za djelotvorne promjene u hrvatskoj znanosti", izjavio je Primorac, uoči kongresa što će se od 15. do 19. studenoga održati u Zagrebu i Vukovaru.

Po ministrovim riječima, utvrdit će se i strateški prioriteti i smjer hrvatske znanosti te najbolji oblik financiranja i zajedničkoga rada na projektima koji će se najvećim dijelom financirati iz inozemnih fondova, a bit će potpomognuti i hrvatskim državnim fondovima.

Bit će riječi i o osnivanju skupine recenzenata za prosudbu znanstvenih programa i projekata, za što se zanimaju susjedne zemlje.

Također će biti izrađena strategija povezivanja sustava obrazovanja i znanosti koji moraju "proizvoditi" radnu snagu na razini potrebnoj Hrvatskoj koje do sada nije bilo. To pak znači da bi se tako utvrdio i dio upisnih kvota za sljedeću godinu u skladu s gospodarskim potrebama, rekao je Primorac.

Jedan od ciljeva je i trajna suradnja sa znanstvenicima hrvatskoga podrijetla u inozemstvu, ali i model tzv. priljeva mozgova kako bismo omogućili povratak u Hrvatsku znanstvenicima koji to žele.

Posebno je važnim ocijenio činjenicu da organizator nije mogao pozvati sve hrvatske znanstvenike, već samo njih četiri stotine te objasnio da su s hrvatskim znanstvenicima diljem svijeta razgovarali voditelji sekcija.

Bez obzira na to što su neki znanstvenici pozvani, a drugi nisu, skup je doista otvoren svima, ustvrdio je ministar i dodao da kongres nije politički "obojen" jer sudionici pripadaju različitim političkim strujama. To znači da je skup svehrvatski, a u njegovu je organiziranju iskazan do sada neviđen optimizam pa će biti doista dojmljivo na jednome mjestu vidjeti okupljenu hrvatsku znanost.

Primorac je pozvao hrvatske znanstvenike - pozvane i koje organizator jednostavno nije mogao pozvati - da se uključe u rad skupa.

"Bez obzira na to što Kongres neće moći riješiti sva pitanja koja nisu bila riješena u zadnjih stotinu godina, otvorit će jednu bitno drukčiju dimenziju", smatra Primorac.

Kongres završava u Vukovaru - gradu heroju gdje će biti potpisana deklaracija, obvezatna za mnoge stvari vezane uz budućnost hrvatske znanosti i jedan od strateških i ključnih događaja za hrvatsku znanost, rekao je Primorac.

Smatra da će mu kongres "otvoriti ruke" i dati vjerodostojnost da jasno i otvoreno kaže kad nešto vrijedi.

"Susret će biti prilika da brojni naši ljudi koje se do sada nije nikada ništa pitalo kažu svoje mišljenje i sudjeluju u izgradnji hrvatske države", istaknuo je ministar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙