FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TAJLAND: SVJETSKI KONGRES O ZAŠTITI OKOLIŠA

BANGKOK, 16. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Više od 5.000znanstvenika, aktivista za zaštitu okoliša i političara iz cijelogsvijeta okupilo se u Tajlandu kako bi u idućih tjedan dana pokušaliusuglasiti plan za spašavanje nekih od najugroženijih životinjskihvrsta i krhkih ekosustava, javlja u utorak agencija Reuters.
BANGKOK, 16. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Više od 5.000 znanstvenika, aktivista za zaštitu okoliša i političara iz cijelog svijeta okupilo se u Tajlandu kako bi u idućih tjedan dana pokušali usuglasiti plan za spašavanje nekih od najugroženijih životinjskih vrsta i krhkih ekosustava, javlja u utorak agencija Reuters.

Svjetska unija za zaštitu okoliša (IUCN), organizator Svjetskog kongresa za zaštitu okoliša koji se održava svake četiri godine, ističe da je osmodnevni skup jedan od najvećih te vrste u povijesti.

"Ovime se odašilje vrlo snažna poruka da zaštita okoliša u 2004. nije marginalno pitanje", rekao je Achim Steiner, glavni direktor organizacije sa sjedištem u Ženevi.

Na kongresu će biti objavljen IUCN-ov "crveni popis" ugroženih životinja, najsveobuhvatnija znanstvena analiza vrsta kojima prijeti izumiranje, te konkretne mjere za usporavanje ili zaustavljanje tog procesa.

Steiner upozorava da je na planetu ugroženo više od 15.000 vrsta, a to su tek dosadašnje procjene.

Velika pozornost na kongresu bit će posvećena prijetnjama koje za okoliš predstavljaju brzi gospodarski rast i porast broja stanovništva, što je golem problem u Aziji, gdje živi polovica čovječanstva.

Predstavnike na kongres poslali su i naftni giganti BP i Royal Dutch/Shell, rudarski konglomerat Rio Tinto i osiguravatelj Swiss Re, što dokazuje sve veći interes za zaštitu okoliša u korporativnom svijetu, ističu organizatori.

Kongres, koji se otvara u srijedu, održava se pod temom "Ljudi i priroda - samo jedan svijet", čime se želi naglasiti da okoliš i njegova zaštita ne bi smjeli štetiti ljudskom razvoju i obrnuto.

Osnovana 1948., IUCN je najveća svjetska organizacija za zaštitu okoliša. Okuplja više od 80 vlada, preko 800 nevladinih organizacija i 10.000 znanstvenika i stručnjaka iz 180 zemalja.

Na posljednjem kongresu, održanom u Ammanu 2000., istaknuto je da nedostatak političke volje ograničava pokušaje da se zaštite ugrožene vrste i ekosustavi kao što su koraljni grebeni.

S obzirom na pogoršanje situacije zabilježeno u posljednje četiri godine, vrijeme za razgovore je prošlo, upozoravaju aktivisti za zaštitu okoliša.

"Svjedoci smo golemom gubitku bogatstva, ne samo u biološkom smislu, nego i u povijesnom te financijskom", rekao je Steiner.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙