FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIŠE OD TISUĆU ZNANSTVENIKA NA PRVOM KONGRESU

ZAGREB, 16. studenoga 2004. (Hina) - Prvi kongres hrvatskihznanstvenika iz domovine i inozemstva na kojemu sudjeluje više odtisuću znanstvenika među kojima i oko 150 iz 17 zemalja diljemsvijeta, otvorio je u utorak u Zagrebu predsjednik Vlade Ivo Sanader.
ZAGREB, 16. studenoga 2004. (Hina) - Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva na kojemu sudjeluje više od tisuću znanstvenika među kojima i oko 150 iz 17 zemalja diljem svijeta, otvorio je u utorak u Zagrebu predsjednik Vlade Ivo Sanader.

Hrvatska želi ući u Europsku uniju kao zemlja znanja, jer je znanje temelj razvoja svakoga društva, ustvrdio je premijer Sanader.

Znanje i ljudi glavni su element uspješnosti svakoga društva pa će tako i Hrvatska, rekao je Sanader, bez obzira na proračunske restrikcije do 2007. nastojati premašiti deset milijardi kuna proračunskih sredstava za znanost i obrazovanje.

S tim u vezi izvijestio je da će se u četvrtak pred Hrvatskim saborom naći prijedlog Državnog proračuna za 2005. u kojemu je predviđeno nešto manje od 8,7 milijardi kuna za znanost i obrazovanje ili 4,3 posto više u odnosu na 2004.

Hrvatska na nesreću nije mogla proći put ostalih zemalja bivšeg komunističkog sustava već je prošla strašan rat čije se izravne i neizravne posljedice osjećaju i kroz Državni proračun, rekao je Sanader.

Bez obzira na to, istaknuo je premijer, hrvatska Vlada čini snažne iskorake u promidžbi znanja i obrazovanja i uključivanja znanosti u strategiju razvoja Hrvatske.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks istaknuo je da je geslo "Znanjem izgradimo Hrvatsku" pod kojim se Kongres održava, jedno od najboljih koje se moglo odabrati.

Jer, smatra Šeks, bez ulaganja u znanost bio bi usporen i naš put u euroatlantske integracije. Pozdravio je ideju Kongresa kao susretišta i stvaranja mreže znanstvenika iz domovine i inozemstva te podsjetio na neke od velikana hrvatske znanosti i kulture kao što su Frane Petrić, Ruđer Bošković, Nikola Tesla, Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog koji su, istaknuo je, svojim doprinosom znanosti bili i promicatelji hrvatskog narodnog imena.

Pozdravljajući nazočne hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je rekao kako je impresioniran brojem znanstvenika i fondom znanja okupljenim na jednom mjestu.

Od okupljenih znanstvenika, istaknuo je predsjednik Mesić, ne tražimo ultimativan povratak, nego želimo da pomognu razvitku hrvatske znanosti kao savjetnici, suradnici i voditelji projekata, a posebice pak da mladim znanstvenicima pomognu postati ravnopravnim dijelom svjetske znanstvene zajednice.

Pritom, ustvrdio je Mesić, pred Hrvatskom nije samo ulazak u EU nego i usvajanje europskih standarda kvalitete.

Ministar znanosti Dragan Primorac istaknuo je pak činjenicu da je na Kongresu prvi put objedinjeno šest znanstvenih područja. Istodobno smatra da je Kongres i potvrda da ćemo za nekoliko godina, kad je riječ o znanosti i visokom obrazovanju, biti na istoj razini kao zemlje EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙