FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održana hrvatsko-njemačka kooperacijska burza

ZAGREB, 8. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska i Njemačka trebajupoticati razmjenu kvalitetnih roba višeg stupnja prerade, pogotovo shrvatske strane, i jačati programe podugovaranja i outsourcinga zakoje hrvatsko gospodarstvo ima dobre osnovice, izjavio je danaspredsjednik HGK-Komore Zagreb Zlatan Froehlich na danas održanojhrvatsko-njemačkoj kooperacijskoj burzi.
ZAGREB, 8. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska i Njemačka trebaju poticati razmjenu kvalitetnih roba višeg stupnja prerade, pogotovo s hrvatske strane, i jačati programe podugovaranja i outsourcinga za koje hrvatsko gospodarstvo ima dobre osnovice, izjavio je danas predsjednik HGK-Komore Zagreb Zlatan Froehlich na danas održanoj hrvatsko-njemačkoj kooperacijskoj burzi.

Outsourcing je termin koji se sve češće koristi u gospodarstvu, a predstavlja situaciju kada neka tvrtka prepusti dio vlastite djelatnosti drugoj tvrtki, oslobađajući tako vlastite kapacitete.

Froehlich je na poslovnoj konferenciji predstavnika gospodarstva njemačke pokrajine Rheinland Pfalz i Zagreba istaknuo da obje zemlje imaju šansu i u industrijskoj kooperaciji i zajedničkim nastupima na tržištima trećih zemalja, kako u regiji jugoistočne Europe, tako i na tržištu EU. Za uspostavu tih odnosa važni su susreti poput ovakve burze jer pružaju informacije o poslovnim mogućnostima obiju strana.

Lani je robna razmjena Hrvatske i Njemačke iznosila 2,9 milijardi američkih dolara, pri ćemu je hrvatski izvoz bio 730 milijuna dolara, a uvoz oko 2,17 milijardi dolara.

Njemačka je jedan od najvažnijih vanjskotrgovačkih partnera Hrvatskoj, a negativni robni saldo Hrvatske se nadoknađuje kroz prihod od turizma, kazao je Froehlich. Dodao je da je Hrvatsku lani posjetilo oko 1,5 milijuna njemačkih turista ili 21 posto od ukupnog broja stranih turista u Hrvatskoj i da su Nijemci na prvom mjestu po broju dolazaka i noćenja od stranih turista.

Državni tajnik za gospodarstvo, promet, poljoprivredu i vinogradarstvo njemačke pokrajine Rheinland Pfalz Walter Strutz ustvrdio je da su odnosi između te pokrajine i Hrvatske dobro razvijeni na svim područjima. Izrazio je želju da današnji susreti hrvatskih i njemačkih gospodarstvenika podignu vanjskotrgovinsku razmjenu te pokrajine i naše zemlje koja je trenutno kreće na iznosu od 86 milijuna eura.

Nijemci su zainteresirani za turizam, tehniku s područja zaštite okoliša, te izgradnju infrastrukture, posebice prometnica, i na tim bi područjima Hrvatska trebala iskoristiti neka iskustva EU, kazao je Strutz.

Prema popisu HGK-Komore Zagreb na susretu su bili predstavnici 15-ak njemačkih i gotovo 40 hrvatskih tvrtki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙