FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HOK O PROJEKTU PARTNERSTVA S OBRTNIČKOM KOMOROM ZA MUENCHEN

ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Projektom partnerstva Hrvatskeobrtničke komore (HOK) i Obrtničke komore za Muenchen i GornjuBavarsku, koji je započeo prije devet godine, ostvareni su dobrirezultati u razvoju hrvatskog obrtništva i gospodarstva.
ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Projektom partnerstva Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Obrtničke komore za Muenchen i Gornju Bavarsku, koji je započeo prije devet godine, ostvareni su dobri rezultati u razvoju hrvatskog obrtništva i gospodarstva.

Istaknuo je to na današnjem prezentiranju rezultata partnerstva dviju komora predsjednik HOK-a Stjepan Šafran.

Suradnju dviju komora uspješnom je ocijenio i predsjednik Obrtničke komore za Muenchen i Gornju Bavarsku i zastupnik u Parlamentu pokrajine Bavarske Heinrich Traublinger. Naglasio je kako je to posebice značajno s obzirom na sljedeću rundu širenja Europske unije koja će obuhvatiti Hrvatsku. Također je mišljenja kako je suradnja dviju komora doprinjela i jačanju gospodarskih odnosa dviju zemalja.

Govoreći o razvoju obrtništva u Hrvatskoj Šafran je istaknuo podatke o znatnom povećanju broja obrtničkih radionica te zaposlenih u tom sektoru. Tako je 1995. godine bilo 77.500 vlasnika obrta, sa isto toliko zaposlenih radnika, dok je danas registrirano 105.000 obrtnika sa ukupno 156.000 zaposlenih.

Suradnja dviju komora, po njegovoj je ocjeni doprinjela jačanju obrazovanja za potrebe obrtništva, uvažavanju HOK-a kao institucije koja zastupa obrtnike od strane Vlade i nadležnih ministarstva, stvoreni su uvjeti za kvalitetno informiranje i savjetodavnu pomoć, kao i prezentaciju obrtničkih proizvoda na sajmovima u zemlji i inozemstvu.

Značajni su rezultati ostvareni u području strukovnog obrazovanja za trogodišnja zanimanja. U posljednjih devet godina 3.498 kandidata steklo je status majstora, dok je stručnu osposobljenost steklo više od 12.000 ljudi.

Za daljnje jačanje obrtništva, zaključio je Šafran, nužna je suradnja sa velikim gospodarskim sustavima te razvijanje kooperativnih odnosa velikih gospodarskih sustava sa obrtničkim radionicama.

Projekt partnerstva dviju komora trajao je od 1995. godine do ljeta ove godine, a osnovni su mu ciljevi bili izgradnja infrastrukture HOK-a, jačanje Komore kao zastupnika interesa malih i srednji poduzetnika, prilagođavanje strukovne izobrazbe hrvatskom obrtništvu i njegovim potrebama te izgradnja i razvijanje ponude usluga HOK-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙