FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U HGK ODRŽAN HRVATSKO-NJEMAČKI POSLOVNI SUSRET

ZAGREB, 14. listopada 2004. (Hina) - U organizaciji Njemačkeindustrijske i trgovinske komore (DIHK) i Njemačko-hrvatskeindustrijske i trgovinske komore (AHK), a u suradnji s Hrvatskomgospodarskom komorom (HGK) danas je u Zagrebu održan Hrvatsko-njemačkiposlovni susret, u sklopu kojeg su održani i individualni poslovnirazgovori više desetaka hrvatskih i njemačkih tvrtki.
ZAGREB, 14. listopada 2004. (Hina) - U organizaciji Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) i Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK), a u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) danas je u Zagrebu održan Hrvatsko-njemački poslovni susret, u sklopu kojeg su održani i individualni poslovni razgovori više desetaka hrvatskih i njemačkih tvrtki.

Otvarajući plenarni dio skupa njemački veleposlanik u Hrvatskoj Juergen Staks je izrazio nadu da će Hrvatska u proljeće iduće godine započeti pregovore za priključenje Europskoj uniji (EU) te je istaknuo kako će joj Njemačka u tom poslu biti velika potpora.

Pregovori za priključenje EU izuzetno su teški, jer svaka zemlja kandidat mora na svim područjima zadovoljiti visoke standarde koji vrijede u Uniji, rekao je Staks, dodavši kako Hrvatska već sada ima vodeću ulogu u regiji.

O tome svjedoče i tradicionalno dobri gospodarski odnosi između dvije zemlje, koji imaju i snažnu političku podršku, zaključio je njemački veleposlanik.

Direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK Dunja Konjevod također je istaknula značajnu gospodarsku suradnju dviju zemalja, napomenuvši kako je Njemačka drugi vanjskotrgovinski partner Hrvatske, da se nalazi na drugom mjestu po vrijednosti investicija te da su Nijemci najbrojniji turisti u Hrvatskoj.

U prvih osam mjeseci ove godine u Njemačku je iz Hrvatske izvezeno roba u vrijednosti od gotovo 565 milijuna USD, što čini 11,3 posto ukupnog hrvatskog izvoza u tom razdoblju. Uvoz iz Njemačke istodobno je iznosio čak 1,64 milijarde USD ili 15,5 posto hrvatskog uvoza.

Konjevod je kazala i da su njemački investitori u razdoblju od 1993. do travnja 2004. godine u Hrvatsku uložili gotovo 2 milijarde USD ili 20,31 posto ukupnih izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku.

Više od 1,55 milijuna njemačkih turista (udio od 20,95 posto), pak, lani su u Hrvatskoj ostvarili više od 11 milijuna noćenja (udio od 26,76 posto u ukupnim noćenjima), što Nijemce čini najbrojnijim turistima u Hrvatskoj, rekla je Konjevod.

Današnji poslovni skup završni je dio dvodnevnog posjeta Hrvatskoj njemačkog gospodarskog izaslanstva koje je predvodio zamjenik voditelja Odjela za jugoistočnu Europu i Tursku u Saveznom ministarstvu gospodarstva i rada Hartmut Messerschmidt.

Izaslanstvo čini 30-ak tvrtki, uglavnom iz područja proizvodnje sustava i opreme za željeznice, telekomunikacije te zaštitu okoliša.

Njima su se na individualnim poslovnim razgovorima pridružili predstavnici 30 hrvatskih tvrtki iz srodnih područja, poput Hrvatskih željeznica, Končara, TŽV Gredelja, ali i ostalih sektora, primjerice tvrtke Belišće, Dalekovod, Ingra, Jadranski naftovod, Vibrobeton i dr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙