FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 30. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 12,30sati
ZAGREB, 30. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 12,30 sati

KABUL

Šef terorističke mreže al-Qaide Osama bin Laden i dalje se vjerojatno nalazi u Afganistanu ili Pakistanu, rekao je u subotu glasnogovornik američke vojske u Kabulu, a istodobno je katarska TV postaja al-Jazeera priopćila da joj je njegova nova video snimka dostavljena u Islamabadu. "Bin Laden se i dalje nalazi ili kreće područjem uz granicu Afganistana i Pakistana, ali ne znamo točno gdje se nalazi", rekao je u subotu glasnogovornik američke vojske u Kabulu Scott Nelson. "Strategija koalicije u Afganistanu nije usmjerena na samo jednog čovjeka, nego se vrši pritisak na cijelu mrežu", rekao je Nelson. Istovremeno je TV postaja al-Jazeera objavila da je nova video snimka Osame bin Ladena ostavljena pred ulazom u njezino dopisništvo u Islamabadu. "Vrpca je bila u omotnici koju je netko ostavio pred vratima. Dobio sam je zajedno s ostalom poštom", rekao je šef dopisništva u Islamabadu.

CLAMART

Prve medicinske pretrage u Francuskoj pokazale su da je stanje palestinskog čelnika Jasera Arafata ozbiljno, ali trenutno nema opasnosti za njegov život, izjavio je u subotu neimenovani palestinski dužnosnik. "Prerano je donositi bilo kakve zaključke. Liječnici smatraju da je stanje ozbiljno, ali ne smatraju da je Arafatu život u opasnosti. U subotu ujutro on je bio na snimanju mozga i nekim drugim sličnim pretragama i zasad nije pronađeno ništa. U sljedeća dva dana liječnici će se usredotočiti na pretrage krvi", rekao je dužnosnik. Arafat je u petak iz Ramallaha prebačen u francusku vojnu bolnicu u pariškom predgrađu Clamart.

RIM

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini vjerojatno će zamijeniti kontroverznog Rocca Buttiglionea na položaju talijanskog predstavnika u Europskoj komisiji, objavila su u subotu dva vodeća talijanska dnevnika La Repubblica i Corriere della Sera. Oba lista pišu da je Frattini, najmlađi šef talijanske diplomacije u povijesti i blizak suradnik premijera Silvia Berlusconija, najizgledniji kandidat za mjesto u Europskoj komisiji. Takav bi potez vjerojatno znatno pomogao rješevanju krize oko novog sastava Komisije koju je svojim spornim izjavama izazvao Buttiglione, a privremeno okončao njezin budući predsjednik Jose Barroso odgodivši u posljednji čas glasanje o povjerenju novoj Komisiji pred Europskim parlamentom. Iako europski parlamentarci nisu sasvim zadovoljni s još nekoliko predloženih povjerenika, cijeli sastav Komisije mogao je pasti zbog seksističkih Buttiglioneovih izjava koje su izazvale lavinu kritika među nekim parlamentarnim frakcijama u Strasbourgu. Berlusconi je u petak prvi puta dao naslutiti da bi Buttiglione mogao biti zamijenjen prikladnijim kandidatom.

TOKIO

Tijelo Azijata pronađeno u petak u Iraku vjerojatno ne pripada japanskom taocu Shoseiju Kodi, objavio je u subotu glasnogovornik japanske vlade. "Tijelo je prebačeno u naše veleposlanstvo u Kuvajtu i nakon prvih pregleda patologa može se reći da se vjerojatno ne radi o Shoeiju Kodi", rekao je Hiroyuki Hosoda. "Njegova dentalna struktura je, naime, sasvim drugačija", dodao je glasnogovornik. Japanska vlada primila je ranije vijest da je Koda, 24-godišnji autostopistu koji je ovog tjedna bio otet u Iraku, ubijen. Shoseija Kodu otela je "Organizacija Al-Qaida džihada u zemlji Rafidaina (Mezopotamija)", islamistička skupina Abu Musaba Al-Zarqawija koja je zaprijetila da će mu odrubiti glavu ne povuče li Tokio za 48 sati svoje snage iz Iraka. Ultimatum je istekao u petak ujutro.

KABUL

Skupina koja je preuzela odgovornost za otmicu trojice stranaca, djelatnika UN-a u Kabulu, u subotu zatražila da njihove zemlje povuku svoje snage iz Afganistana ili javno osude "međunarodnu invaziju" na tu zemlju. "Od zemalja koje su sudjelovale u invaziji, a čiji su državljani naši taoci, zahtijevamo povlačenje vojnika iz Afganistana i promjenu politike prema Afganistanu", rekao je u telefonskom pozivu uredu AFP-a muškarac koji se predstavio kao glasnogovornik skupine Jaish-e-Muslamin (Muslimanska vojska). Troje talaca s UN-ovim putovnicama su Annetta Flanigan koja ima dvojno irsko i britansko državljanstvo, filipinski diplomat Angelito Nayan i Shqipe Habibi, Albanka s Kosova. Oni su u Kabulu pomagali u pripremama za predsjedničke izbore u Afganistanu. Na opasku novinara AFP-a da ni Kosovo ni Filipini nemaju svojih vojnika u međunarodnim snagama u Afganistanu, muškarac je odgovorio: "Njihove zemlje trebaju javno osuditi invaziju na Afganistan".

SARAJEVO

Policija Republike Srpske izvela je u subotu prije podne u Foči u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine višesatnu akciju potrage za bosanskim Srbinom Gojkom Jankovićem, optuženikom za ratne zločine, no kao i brojne slične operacije i ova je završena bez uspjeha. Glasnogovornik policijske uprave Istočno Sarajevo Radovan Pejić potvrdio je novinarima da je cilj akcije koja je trajala tri i pol sata bio uhićenje Jankovića protiv kojega je optužnicu podigao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Policija je tragajući za Jankovićem, prema Pejićevim navodima, pretresla osam različitih objekata i pri tom zaplijenila veću količinu materijala koji bi mogli "značajno pomoći" naporima usmjerenima za privođenje ovog optuženika.

SARAJEVO

Dragan Božanić, nekadašnji bliski suradnik Radovana Karadžića, odustao je od imenovanja na dužnost veleposlanika Bosne i Hercegovine pri Vijeću Europe u Strasbourgu nakon oštrih kritika kojima je bio izložen zbog svoje ratne prošlosti, potvrdio je u subotu predsjedatetelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac. Paravac je u izjavi radiju Republike Srpske rekao je da je dobio pismo u kojemu Božanić potvrđuje da odustaje od kandidature zbog "medijske kampanje" koja je protiv njega povedena. Takva kampanja, drži Božanić, usmjerena je na njegovu osobnu diskreditaciju a po sadržaju ga podsjeća na "sumorna i mračna vremena novije povijesti". Božanić je tijekom rata u BiH bio jedan od vodećih urednika televizije bosanskih Srba smještene na Palama a njegovi su javni nastupi uglavnom bili ispunjeni ratnohuškačkom i šovinističkom retorikom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙