FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković: sivo tržište brašnom u velikoj mjeri eliminirano

ZAGREB, 4. studenog 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva ivodnog gospodarstva Petar Čobanković ocijenio je danas kako jeprimjenom markica za brašno, koje se redovito naručuju i koriste, sivotržište tog poljoprivredno-prehrambenog proizvoda u najvećoj mjerieliminirano.
ZAGREB, 4. studenog 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković ocijenio je danas kako je primjenom markica za brašno, koje se redovito naručuju i koriste, sivo tržište tog poljoprivredno-prehrambenog proizvoda u najvećoj mjeri eliminirano.

Ministar je ustvrdio da je Zakon o posebnim uvjetima za stavljanje brašna na tržište, koji se primjenjuje 3,5 mjeseca, ostvario zadovoljavajuće rezultate.

U suradnji s Državnim inspektoratom Ministarstvo je putem razmjene informacija neizravno doprinijelo aktivnostima na terenu, odnosno učinci nadzora gospodarskih inspektora su bili vrlo učinkoviti.

Tako je u razdoblju od 15. srpnja do 31. listopada ove godine, kazao je ministar, doneseno ukupno 14 usmenih rješenja sa zabranom obavljanja djelatnosti 30 dana, a u 42 objekta predložena je zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 90 dana do godinu dana.

Iznoseći podatke o rezultatima primjene Zakona, savjetnik ministra Ljupko Tabaković kazao je kako je u tri i pol mjeseca isporučeno 22,46 milijuna markica, najviše, 11 milijuna za pakiranje brašna od po jednog kilograma. Prvi je put ustrojen i registar mlinara i proizvođača namjenskih smjesa i koncentrata, pekara, uvoznika brašna i namjenskih smjesa i koncentrata.

U registar je do danas, kazao je Tabaković, upisano 167 mlinara, 9 proizvođača brašna, namjenskih smjesa i koncentrata, 1.166 pekara, 8 uvoznika brašna te 19 uvoznika namjenskih smjesa i koncentrata. No, 40 mlinara, od 167 upisanih u registar, nije podnijelo zahtjev za markice te Tabaković pretpostavlja da su ili prestali sa radom ili rade "na crno".

Što se tiče uvoza brašna, Tabaković je iznio podatak da je u tri mjeseca osam uvoznika uvezlo ukupno 2700 tona brašna, najviše iz BiH. No, to ne može uzrokovati bilo kakav poremećaj na hrvatskom tržištu, tvrde u Ministarstvu.

Tabaković se osvrnuo i na zalihe pšenice ovogodišnjeg roda. Ukupne zalihe, na dan 10. kolovoza, pšenice spremljene u silose iznose 716.644 tone, od čega se na trgovačka društva odnosi 268.916 tona, državne robne zalihe 320.374 tone, seljaci su na čuvanje stavili 50.283 tone, a preostalih 77.071 tona vlasništvo je kombinata i drugih pravnih osoba.

Ministar Čobanković na današnjem je sastanku izvjestio kako je do sada za pšenicu roda 2003. godine isplaćeno 156,19 milijuna kuna poticaja, ali bez Varaždinske županiju. Ukupno je pak za sve kulture jesenske sjetve 2003. godine isplaćeno 208,19 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙