FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NIZOZEMSKI DIOKSIN ŠIRI SE NJEMAČKOM I BELGIJOM

AMSTERDAM, 4. studenoga 2004. (Hina/Reuters) - Nizozemsko ministarstvopoljoprivrede u četvrtak nastavlja zatvarati farme jer je u stočnojhrani otkriven kancerogeni dioksin, a hrana je izvezena i u susjednuNjemačku i Belgiju, objavile su vlasti.
AMSTERDAM, 4. studenoga 2004. (Hina/Reuters) - Nizozemsko ministarstvo poljoprivrede u četvrtak nastavlja zatvarati farme jer je u stočnoj hrani otkriven kancerogeni dioksin, a hrana je izvezena i u susjednu Njemačku i Belgiju, objavile su vlasti.

Ukupno 162 farme goveda, svinja, ovaca i koza, te osam farma u Belgiji i tri u Njemačkoj, kupile su krmivo zagađeno dioksinom.

Vlasti u svim trima državama od srijede su privremeno zatvorile sve farme što je mjera opreza dok se ispituje stočna hrana, životinje i eventualni utjecaj na hranidbeni lanac.

Sporni proizvod došao je iz nizozemske podružnice kanadskog proizvođača krumpira McCaina, objavilo je nizozemsko ministarstvo.

"Pronašli smo sve farme koje su kupile kontaminiranu hranu i obavijestili smo kolege u Njemačkoj i Belgiji", rekao je Benno Bruggink, glasnogovornik nizozemskoga ministarstva poljoprivrede.

"Osam je farma u Belgiji i tri u Njemačkoj, a ne očekujemo više zatvaranja", dodao je.

Prema njegovim riječima, nizozemske vlasti objavile su da je zatvoreno 113 farma, a ne 140 kako je prije objavljeno: došlo je do pogreške u računanju s obzirom na stoku koju farme uzgajaju.

U četvrtak je ministarstvo zatvorilo 49 farma.

McCain Foods Holland pokrenuo je široku istragu i obustavio prodaju stočne hrane iz triju svojih tvornica u Nizozemskoj.

Dioksini su jedna od brojnih toksičnih kemikalija koji nastaju u pesticidima ili u industrijskom procesu, isteknu u rijeke i jezera i onda se gomilaju u mesu ribe i životinja.

Kontaminirana stočna hrana bila je uzrok nedavnih europskih skandala: u nizozemskim je svinjama 2002. otkriven nedopušten hormon, a 1999. je u belgijskoj piletini otkriven dioksin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙