FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U TIJEKU IZRADA STRATEGIJE EKO POLJOPRIVREDE

ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Organizacija za prehranu ipoljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva predstavili su danas tijek aktivnostina izradi Nacionalne strategije razvitka ekološke poljoprivrede uHrvatskoj.
ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva predstavili su danas tijek aktivnosti na izradi Nacionalne strategije razvitka ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj.

Dva glavna dijela strategije, kako se planira, trebala bi dati odgovore na pitanja kako i u kojoj mjeri bi razvoj eko - poljoprivrede utjecao na okoliš te koje su njezine tržišne mogućnosti u Hrvatskoj.

Po riječima više savjetnice u FAO-u Nadie El-Hage Scialabbae, tijekom projekta provest će se edukacija svih sudionika u proizvodnji i prometu proizvoda ekološke poljoprivrede te poboljšanje sustava certificiranja proizvođača i proizvoda. Također, kako je najavila, planira se i izobrazba inspekcijskih i veterinarskih djelatnika te izrada registara eko proizvođača.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede iznesenima na skupu, u Hrvatskoj ima 173 proizvođača koji su ušli u upisnik eko poljoprivrede. Najviše ih ima u Osječko - baranjskoj županiji, a slijede Bjelovarsko - bilogorska i Zagrebačka županija. Eko znak Ministarstva dosad su dobila 43 proizvođača.

Po istim podacima, prošle godine prvi put su isplaćeni poticaji za ekološku poljoprivredu i to u iznosu od 3 tisuće kuna po hektaru za biljnu proizvodnju, a za stočarstvo poticaji su 30 do 35 posto viši.

Prošle godine za ratarske kulture u eko proizvodnji isplaćeno je 1,7 milijuna kuna poticaja, za ukupno 568 hektara. Za vinograde je isplaćeno 10,8 milijuna, a za voćnjake 18,1 milijuna kuna poticaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙