FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka o pripremama novih programa

ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Timovi Svjetske banke i hrvatskipredstavnici pripremaju nekoliko novih programa, među njima i programpomoći hrvatskoj poljoprivredi da postane konkurentnija na tržištu EU,a Svjetska banka podupre i Vladine napore na gospodarskom i socijalnomoporavku područja od posebne državne skrbi.
ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Timovi Svjetske banke i hrvatski predstavnici pripremaju nekoliko novih programa, među njima i program pomoći hrvatskoj poljoprivredi da postane konkurentnija na tržištu EU, a Svjetska banka podupre i Vladine napore na gospodarskom i socijalnom oporavku područja od posebne državne skrbi.

Tim za poljoprivredu Svjetske banke i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva započeli su rasprave o programu kojim će se Hrvatskoj pomoći da brzo uskladi svoj poljoprivredni sektor sa zahtjevima EU, izvijestili su danas iz Ureda Svjetske banke u Zagrebu.

Aktivnosti planirane u sklopu tog programa pomogle bi Hrvatskoj olakšati prijelaz prema zajedničkom poljoprivrednom tržištu EU, a programom bi se podupiralo jačanje institucionalnih kapaciteta Vladinih tijela zaduženih za razvoj nacionalnog poljoprivrednog registra, administraciju ruralnih razvojnih programa, te provedbu propisa o sigurnosti namirnica i poljoprivredne politike.

Uz to, projekt bi pomogao Hrvatskoj i u stjecanju iskustava i izgradnji odgovarajućih administrativnih struktura u procesu usklađivanja s pravnom stečevinom koja se odnosi na poljoprivredu, kao i administrativnim mehanizmima za korištenje pretpristupnih fondova (SAPARD).

Iz Ureda Svjetske banke napominju da će se sve pripreme uskoro koordinirati s Vladom, EU i drugim razvojnim partnerima, kako bi se osigurala učinkovita podrška hrvatskoj Vladi u izgradnji zdrave i održive poljoprivrede.

Svjetska banka podupire i Vladine napore na gospodarskom i socijalnom oporavku područja od posebne državne skrbi, a riječ je o projektu koji će razviti hrvatska Vlada, uz pomoć Svjetske banke.

Tim bi se novim projektom pomoglo rješavanje nekih ključnih problema, kao što su poslijeratna obnova, smanjenje siromaštva i održiv gospodarski i socijalni oporavak područja od posebne državne skrbi u Hrvatskoj.

Procjenjuje se, naime, da približno 15 posto stanovništva Hrvatske živi u područjima od posebne državne skrbi, to je stanovništvo gospodarski i društveno marginalizirano i nema odgovarajući životni standard.

Projekt bi, kako navode iz Svjetske banke, izravno nadopunio nekoliko strateških ciljeva koje Vlada želi ispuniti na putu uspješnog priključenja EU, a uključuju npr. pomoć lokalnim vlastima u izgradnji kapaciteta kako bi bolje iskoristila sredstva EU koja će biti na raspolaganju, potporu u izradi strategije regionalnog razvoja, te pomaganje stanovništvu nerazvijenih područja u gospodarskoj i društvenoj revitalizaciji kroz potporu malom i srednjem poduzetništvu.

Izravnu korist od projekta imali bi poljoprivrednici i manji proizvođači, obitelji lokalnog stanovništva i povratnika, mladi pogođeni ratnim posljedicama i preseljenjem, te druge ranjive skupine, osobe s invaliditetom, obitelji branitelja, itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙