FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo poljoprivrede o poticajima za masline

ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Budući da započinje berba maslina Ministarstvo je danasizvijestilo o načinu na koji proizvođači i prerađivači trebajupodnijeti zahtjev za poticaj za prerađene plodove maslina.
ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) -

Po procjenama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva u Hrvatskoj se ove godine očekuje proizvodnja od oko 40 milijuna kilograma maslina, te 5 do 6 milijuna litara maslinovog ulja.

Budući da započinje berba maslina Ministarstvo je danas izvijestilo o načinu na koji proizvođači i prerađivači trebaju podnijeti zahtjev za poticaj za prerađene plodove maslina.

Pravo na poticaj, podsjećaju u Ministarstvu, ostvaruju gospodarstva upisana u Upisnik uz uvjet da imaju minimalno poticane količine rodnih stabala maslina i koja proizvedene masline predaju na preradu uljarama.

Poticaj se isplaćuje za kilogram predanog i prerađenog ploda masline, a maksimalni iznos je 35 kilograma po stablu masline.

U Ministarstvu napominju kako su pravne i fizičke osobe koje obavljaju preradu maslina dužne po završetku prerade dostaviti Ministarstvu zahtjev za isplatu poticaja i to najkasnije do 28. veljače 2005. godine.

Zahtjev mora sadržavati ukupan broj gospodarstava za koje se traži isplata uz obračun ukupne količine predanog ploda za preradu i ukupnu količinu proizvedenog maslinovog ulja za svako gospodarstvo ponaosob kao i sveukupno.

To znači da prerađivači moraju voditi evidenciju prerađenog ulja i količine maslina kako bi se mogao ostvariti poticaj. Dužni su također i svakom gospodarstvu izdati potvrdu o količini prerađenih maslina i dobivenog ulja. U taj dokument potrebno je unijeti i broj računa vlasnika prerađenih maslina na koji će poticaj biti isplaćen.

Kako su istaknuli u Ministarstvu, proizvođači će novac dobiti izravno na svoj račun, a ne posredstvom uljare kako je bila praksa prijašnjih godina, što je, kažu u Ministarstvu, otvaralo prostora malverzacijama, kašnjenjima u isplati ili je čak novac ostajao kod uljara.

U Ministarstvu posebno napominju kako su poticaj po kilogramu umjesto poticaja po stablu maslina tražili sami proizvođači.

Također naglašavaju kako je poticaj za ekstra djevičansko maslinovo ulje povećan sa 4 na 10 kuna za litru. Godišnja prodaja ovog ulja, prema podacima iz Ministarstva, iznosi 200 tisuća litara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙