FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 4. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 4. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON

Demokratski kandidat John Kerry priznao je u srijedu pobjedu predsjednika Georgea W. Busha na američkim izborima i pozvao Amerikance na jedinstvo i zacjeljivanje rana nakon ogorčene predsjedničke kampanje. "Mi ne možemo dobiti ove izbore", rekao je Kerry u govoru u Bostonu. On je kazao kako je ranije u srijedu telefonirao Bushu i čestitao mu na pobjedi. "Razgovarali smo o opasnosti podjela u našoj zemlji i potrebi, očajničkoj potrebi, za jedinstvom, za pronalaženjem zajedničkog stajališta i sloge", rekao je Kerry. "Nadam se danas da možemo započeti zacjeljivanje", kazao je on i obećao da će se boriti za premošćivanje stranačkih podjela između njegovih demokrata i Bushovih republikanaca. Dobivši 20 izborničkih glasova Ohioa Bush je ukupno osvojio 274 glasova izbornika što je preko 270 potrebnih za pobjedu na predsjedničkim izborima. Kerry je osvojio 252 glasa izbornika, a još se uvijek ne zna tko će dobiti savezne države Iowu i New Mexico, ali to više ne igra nikakvu ulogu.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush osvojio je u srijedu drugi mandat u Bijeloj kući u utrci s demokratskim kandidatom Johnom Kerryjem i zatražio potporu svih Amerikanaca u borbi protiv terorizma i realizaciji socijalnih ciljeva. "Da bismo ovu zemlju učinili snažnijom i boljom trebat ću vašu potporu i radit ću da je zaslužim," rekao je Bush u svom pobjedničkom govoru u Washingtonu. Bush je govorio samo sat vremena nakon što je Kerry govoreći u Bostonu javnosti priznao poraz i čestitao Bushu na pobjedi. Bush je kazao kako je novi mandat prigoda da se pruži ruka cijeloj zemlji, podijeljenoj ogorčenom predsjedničkom predizbornom kampanjom koju su vodili on i njegov protivnik Kerry. "Kada smo složni i radimo zajednički, nema granica veličini Amerike", rekao je Bush oduševljenim pristašama.

ZAGREB

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul uputio je u srijedu navečer čestitku Georgu W. Bushu na pobjedi na američkim predsjedničkim izborima i drugom po redu mandatu u Bijeloj kući. "Čestitao sam predsjedniku Bushu na reizboru i mogu reći da ta pobjeda za mene ne predstavlja iznenađenje", rekao je za Hinu ministar Žužul. "Što se vanjske politike tiče mislim da će doći do primirivanja u odnosima na relaciji EU-SAD. Za Hrvatsku se, po mom mišljenju, ništa neće promijeniti. Nastavljamo razvoj bilateralnih odnosa i već sljedeći tjedan nam, povodom sastanka Američko-jadranske povelje na Brijunima, u posjet dolazi pomoćnica američkog državnog tajnika Elizabeth Jones", dodao je hrvatski šef diplomacije.

LONDON

Britanski premijer Tony Blair pozvao je u srijedu europske zemlje da prevladaju razlike sa Sjedinjenim Državama oko Iraka i zajedno s ponovno izabranim predsjednikom Georgeom W. Bushom rade na uspostavi mira na Bliskom istoku. Blair, Bushov najbliži saveznik u ratu u Iraku, rekao je da su američki izbori došli u kritično vrijeme i da zemlje trebaju surađivati kako bi donijele mir u Irak, smanjile siromaštvo u Africi i, povrh svega, ostvarile napredak u traganju za mirom na Bliskom istoku. "Svijet koji je podijeljen i nesiguran mora se ponovno ujediniti", izjavio je Blair novinarima u Downing Streetu.

HAVANA

Nakon vijesti da će predsjednik George W. Bush još četiri godine stanovati u Bijeloj kući vlada predsjednika Fidela Castra objavila je da nije nimalo iznenađena reizborom Busha. "Očekivali smo to. Svejedno je Bush ili Kerry. Idemo naprijed", rekao je ministar industrije Yadira Garcia. No, na ulicama Havane Kubanci koji ovise o dolarima od rodbine u Sjedinjenim Državama polagali su sve nade u to da će demokrat John Kerry olakšati režim sankcija. "To znači još četiri godine napetosti. Već smo umorni od toga", rekao je kubanski učitelj, koji dobiva novac od obitelji u Miamiu. Bush je u lipnju donio uredbu po kojoj Kubanci mogu posjećivati obitelj i rodbinu u SAD-u jednom u tri godine.

ZAGREB

Francuski predsjednik Jacques Chirac čestitao je u srijedu američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu na reizboru, izrazivši nadu da će njegov drugi mandat "biti prilika da se ojača francusko-američko prijateljstvo" i transatlantsko partnerstvo, objavila je Elizejska palača. "U ime Francuske i moje osobno ime, želim vam izraziti moje iskrene čestitke na vašem reizboru za predsjednika SAD-a", stoji u Chiracovom pismu. Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer čestitao je u srijedu američkom predsjedniku Georgeu Bushu na izbornoj pobjedi, nadajući se da će Sjedinjene Države nastaviti sa snažnim angažmanom u NATO-u. "Nemam sumnje da će predsjednik Bush nastaviti s dugom američkom tradicijom snažnog angažmana u NATO-u, ključnom mostu između sjeverne Amerike i Europe", stoji u Schefferovom priopćenju. Visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana čestitao je u srijedu američkom predsjedniku Georgeu Bushu na izbornoj pobjedi. "Europa i Sjedinjene Države suočavaju se s brojnim izazovima u nadolazećim godinama. Kao i prije, uzdamo se u zajedničko djelovanje. U duhu istinskog partnerstva, radujem se intenzivnoj i plodnoj suradnji s novom američkom administracijom", stoji u priopćenju Javiera Solane.

PARIZ

Zdravlje palestinskog čelnika Jasera Arafata pogoršalo se, a liječnici koji ga liječe u Francuskoj provode nove testove kako bi utvrdili o čemu je riječ, rekla je u srijedu palestinska izaslanica Leila Shahid. "Došlo je do pogoršanja Abu Ammarovog zdravlja. Liječnici provode testove i pokušavaju utvrditi zbog čega se njegovo zdravlje pogoršalo", rekla je palestinska izaslanica koristeći se Arafatovim ratnim imenom. Ona je kazala da život palestinskog čelnika ipak nije u neposrednoj opasnosti, ali nije rekla drugih pojedinosti o njegovom zdravstvenom stanju.

BEOGRAD

Vrhovni savjet odbrane (VSO) Srbije i Crne Gore odlučio je u srijedu navečer na sjednici u Beogradu da sustav osiguranja granice SCG na teritoriju Srbije preuzme Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije. U priopćenju nakon sjednice VSO navodi se da je "Savjet odlučio da Vojska SCG ustupi poslove i prenese u nadležnost MUP-u Srbije sustav osiguravanja državne granice u Republici Srbiji". "U tom smislu, VSO će predložiti Savjetu ministara Srbije i Crne Gore da ovlasti ministra obrane Srbije i Crne Gore Predraga Davinića da sa Vladom Srbije regulira primopredaju tih poslova", kao i druga pitanja s tim u vezi, naglašava se u priopćenju sa sjednice.

MOSTAR

Na šestom interparlamentarnom zasjedanju izaslanstva Europskog parlamenta i parlamentaraca BiH, koje je u srijedu završeno u Mostaru, izraženo je žaljenje što se, kako se navodi u zaključcima, mali broj Hrvata vratio u Republiku Srpsku. Pozvane su vlasti BiH da poduzmu sve potrebne napore kako bi se omogućio povratak izbjeglica svojim domovima i kako bi se riješila sva neriješena imovinska pitanja. Sudionici tog interparlamentarnog skupa su pozvali Republiku Srpsku, a osobito njenu vladu, da poduzmu odlučne korake na suradnji s Haškim tribunalom. Izaslanstva Europskog parlamenta i parlamenta BiH su pozvala snage EU (EUFOR, koji će preuzeti dužnost od SFOR-a početkom prosinca), kao i civilne vlasti u BiH na blisku suradnju u energičnoj potrazi za ratnim zločincima i njihovom uhićenju, kao i u borbi protiv bilo kakve terorističke prijetnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙