FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR SAČUVAO DOBITKE PREMA EURU

LONDON, 5. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskimdeviznim tržištima kretao blizu najviše razine u posljednjih tjedandana prema euru, dok su ulagači čekali da vide hoće li novi američkigospodarski pokazatelji i govor čelnika američke središnje banke Fedojačati optimizam glede američkog gospodarstva.
LONDON, 5. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskim deviznim tržištima kretao blizu najviše razine u posljednjih tjedan dana prema euru, dok su ulagači čekali da vide hoće li novi američki gospodarski pokazatelji i govor čelnika američke središnje banke Fed ojačati optimizam glede američkog gospodarstva.

Dolar je u takvim okolnostima ojačao 0,6 posto prema euru, koji trenutno stoji 1,2283 dolara. Na dobitku, i to u visini 0,23 posto, bio je i u odnosu prema jenu, dosegnuvši 110,89 jena.

U današnjem govoru čelnika Fed-a Alana Greenspana na konvenciji američkih bankarskih udruženja svaki komentar glede gospodarstva trebao bi, očekuje se, odražavati ton iz povoljnih izjava ostalih dužnosnika Fed-a u ovome tjednu.

Gospodarske vijesti iz eurozone, s druge strane, manje su razveselile tržišta, pokazavši i dalje uporno visoku stopu nezaposlenosti u Njemačkoj, te da sektor usluga u eurozoni bilježi najsporiji rast u više od godinu dana. Njemačko gospodarstvo bilježi najbrži rast u tri godine, no oporavak još uvijek ne pomaže tržištu rada budući otkazi zbog restrukturiranja tvrtki i dalje nadmašuju nova zapošljavanja.

"Slabi podaci iz Europe pomažu dolaru zadržati jučerašnje dobitke", izjavio je Daragh Maher, valutni strateg u Calyonu.

Jučerašnji rast dolara dijelom je rezultat olakšanja nakon što sastanak financijskih moćnika najrazvijenijih zemalja svijeta G7 nije stvorio dodatni pritisak na Kinu da revaluira tečaj juana vezan za dolar, što je moglo izazvati pad dolara na svjetskim tržištima. A pomogli su mu i pozitivni komentari nekoliko dužnosnika Feda ovoga tjedna, koji su ojačali očekivanja da je središnja banka sklona podizanju kamatnih stopa.

Euro je danas oslabio i prema jenu, oko 0,4 posto, na 136,2 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙