FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVJETSKA DEVIZNA TRŽIŠTA U OČEKIVANJU SASTANKA G7

LONDON, 1. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskimtržištima uspio tek djelomice nadoknaditi gubitke zabilježene jučerprema euru i jenu, dok su tržišta odlučila čekati da vide može lisastanak najrazvijenijih zemalja svijeta G7 i ključni američkigospodarski pokazatelji izgurati američku valutu iz raspona u kojem sekreće oko pola godine.
LONDON, 1. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskim tržištima uspio tek djelomice nadoknaditi gubitke zabilježene jučer prema euru i jenu, dok su tržišta odlučila čekati da vide može li sastanak najrazvijenijih zemalja svijeta G7 i ključni američki gospodarski pokazatelji izgurati američku valutu iz raspona u kojem se kreće oko pola godine.

Dolar u takvim okolnostima stoji 1,2422 dolara prema euru, na gubitku je 0,8 posto, nakon što je jučer potonuo oko jedan posto, zabilježivši najnižu razinu prema euru u zadnja dva mjeseca. Dio gubitaka nadoknadio je i prema jenu, pa trenutno stoji 110,43 jena.

Od velikih gubitnica danas se još izdvaja britanska funta, koja se spustila oko jedan posto prema dolaru te zabilježila najnižu razinu u zadnjih osam mjeseci prema euru, nakon što su se najnoviji podaci o aktivnostima u proizvodnji pokazali lošijima nego se očekivalo, smanjivši očekivanja novog rasta kamatnih stopa u Velikoj Britaniji.

Tržište je skeptično, no i dalje na oprezu u slučaju ikakvih iznenađenja po pitanju valutnih politika na današnjem sastanku ministara financija i središnjih bankara zemalja G7 u Washingtonu, na koji je Kina pozvana kao poseban gost. Očekuje se da će biti govora o rastućim cijenama nafte i, u određenoj mjeri, o kineskoj valutnoj politici.

Ne očekuju se promjene u stavovima, ali nakon što je G7 uzdrmao dolar prije godinu dana s pozivom na uvođenje veće fleksibilnosti na valutna tržišta, tržišta se drže na oprezu zbog mogućih novih pritisaka na azijske države da dozvole jačanje svojih valuta kako bi pomogle smanjivanju golemog američkog manjka na tekućem računu platne bilance.

"Važno je budno motriti današnji sastanak G7, no ne vjerujem da će donijeti išta novoga", kazao je Peter Fontaine, valutni strateg iz KBC u Bruxellesu." Najnoviji gospodarski pokazatelji iz SAD-a, čiju objavu danas čekamo, trebali bi biti prilično dobri, no tržište je u posljednje vrijeme zanemarivalo dobre podatke", dodao je.

Euro je danas ostvario dobitke i prema jenu, dosegnuvši 137,16 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙