FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EURO OSLABIO PREMA DOLARU I JENU

LONDON, 4. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Euro je danas oslabio nasvjetskim deviznim tržištima nakon što je predsjednik Europskesredišnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet kazao da će uzeti u obzirutjecaj rastućih cijena nafte na gospodarski rast, ojačavšispekulacije da će ECB zadržati kamatne stope na dva posto do idućegodine.
LONDON, 4. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Euro je danas oslabio na svjetskim deviznim tržištima nakon što je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet kazao da će uzeti u obzir utjecaj rastućih cijena nafte na gospodarski rast, ojačavši spekulacije da će ECB zadržati kamatne stope na dva posto do iduće godine.

Euro je u takvim okolnostima oslabio oko 0,4 posto prema dolaru i trenutno iznosi 1,2367 dolara. I prema jenu je oslabio nekih 0,2 posto, na 136,8 jena.

"Ja sam zadnji koji bi zanemario rizike po usporavanje gospodarstva koji proizlaze iz skuplje nafte", izjavio je Trichet nakon razgovora s ministrima financija i središnjim bankarima zemalja skupine G7.

Ekonomisti kažu da bi, nakon što je američka središnja banka Fed podigla kamatne stope ove godine tijekom tri navrata, to isto mogla učiniti ponovno prije kraja godine. "Morate gledati na komentare ovoga vikenda koji nisu slučajni", kazao je Adam Cole, valutni strateg u Londonu u RBC Capital Marketsu. "Euro će nastaviti blago slabiti ako se isti komentari budu ponovili nakon zasjedanja ECB-a 7. listopada".

Pozornost tržišta usmjerena je i dalje na kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu zbog njezina utjecaja na globalni gospodarski rast. "Cijene nafte, koje su po prvi puta premašile 50 dolara 1. listopada, neće imati trajnog utjecaja na inflaciju", kazao je glavni ekonomist ECB-a Otmar Issing. "Ne postoje indikacije jačanja inflatornih pritisaka zbog cijena nafte".

U takvim okolnostima dolar je dobio nešto na vrijednosti i prema jenu, dosegnuvši 110,63 jena. Kako je izjavio analitičar Cole, dolar bi mogao ubrzano dobivati ovoga tjedna ako Fed-ovi dužnosnici ukažu na daljnje povećanje kamatnih stopa na nadolazećim sastancima, dok će ECB zadržati kamatne stope nepromijenjenima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙