FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30 SATI

ZAGREB, 26. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 12.30 sati:
ZAGREB, 26. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 12.30 sati:

ZAGREB

Istodobno s naporima u procesu približavanja Europskoj uniji, Hrvatska želi ostvariti učinkovitu demokratsku upravu na lokalnoj razini, jer to jamči razvitak svih dijelova zemlje, rekao je u utorak u Zagrebu predsjednik Vlade RH Ivo Sanader na konferenciji o lokalnoj i regionalnoj upravi.

Zato Hrvatska, prema riječima njezina premijera, priprema reformu lokalne uprave i samouprave koja će uključivati opsežnu decentralizaciju vlasti, a potom i fiskalnu decentralizaciju. Smjernice za reforme u budućem radu lokalnih institucija vlasti navedene su u Nacionalnom programu i odnose se na gotovo sva područja života, od zdravstva, financija, obrazovanja, do obrane ili zaštite okoliša, rekao je Sanader.

Hrvatski premijer dio govora posvetio je i trenutku u kojem se Hrvatska nalazi na svojem putu u Europsku uniju, naglasivši kako su "naše ambicije prepoznate u Europi" i izrazivši uvjerenje da će na Europskom vijeću u prosincu Hrvatska dobiti konkretan datum za početak pregovora.

ZAGREB

Jedinice lokalne samouprave uvelike pridonose razvoju i prosperitetu Europe jer prve uoče lokalne probleme, a njihov odgovor na novonastali problem odlučujući je o daljnjem razvoju stanja na terenu, izjavio je u utorak Erhard Busek, posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu, drugog i završnog dana međunarodne konferencije o lokalnim i regionalnim vlastima.

Busek je podsjetio da se, primjerice, prekogranična suradnja pokazala snažnim oruđem u procesu integracije Zapadne Europe nakon Drugog svjetskog rata. Prema njegovim riječima, suradnja lokalnih i regionalnih vlasti, posebice prekogranična, otvara ne samo razvojne putove već i puteve međuetničke pomirbe.

Konferencija o lokalnoj samoupravi, koju su zajednički organizirali hrvatska Vlada, Vijeće Europe i Pakt o stabilnosti, prvi je zajednički sastanak ministara zemalja jugoistočne Europe odgovornih za lokalnu samoupravu. Dvodnevni skup, koji je okupio predstavnike Hrvatske, Albanije, Bugarske, Federacije BiH, Republike Srpske, SiCG, Rumunjske, Makedonije, UNMIK-a i Moldove, odaslao je snažnu poruku o potrebi za decentralizacijom vlasti kao jednom od preduvjeta ne samo za političku već i gospodarsku stabilnost.

ZAGREB

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova do utorka nije primilo nikakve informacije o tome da je itko od hrvatskih državljana stradao ili da je otet u Iraku, kazao je u utorak za Hinu glasnogovornik ministarstva Dobroslav Silobrčić.

U utorak su hrvatske novine prenijele da je u subotu kod Mosula nestao hrvatski vozač Dalibor Burazović iz Nove Gradiške.

Glasnogovornik MVP-a je kazao i da se tvrtka Eurodelta d.o.o iz Velike Gorice obratila ministarstvu ali ne kako bi prijavila nestanak nekog od svojih vozača nego da pita ima li ministarstvo kakve podatke.

Prema Silobrčićevim riječima, problem je u tome što vlasnici tvrtki nisu dogovorili komunikaciju s vozačima, pa je gotovo nemoguće pratiti njihovo kretanje po ionako nesigurnom iračkom teritoriju, a i hrvatski državljani koji idu raditi u Irak obično se ne prijavljuju hrvatskim diplomatskim predstavništvima.

STRASBOURG

Predsjednik nove Europske komisije Jose Manuel Barroso u utorak je izjavio u Strasbourgu kako odbija promijeniti saziv svoje komisije prije ključnog glasovanja u srijedu u Europskom parlamentu.

Vlik broj parlamentaraca traži ukidanje kandidature za Talijana Rocca Buttiglionea koji bi trebao postati povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost. Barroso smatra da bi ukidanje Buttiglionove kandidature uzrokovalo mnogo više političkih promjena, nego što bi ih riješilo.

Barroso je Europskom parlamentu, kako bi dobio potporu za svoj saziv Komisije, ponudio neke ustupke na polju civilnih sloboda i nediskriminacije.

On je u govoru pred Europskom parlamentom obećao osnivanje temeljne skupine za zaštitu prava čovjeka koja će se boriti protiv svih oblika diskriminacije te da će ponuditi Parlamentu na izglasavanje zakon o zabrani diskriminacije na temelju spolne i seksualne orijentacije.

No, unatoč tome, šef socijalističkih euro-zastupnika Martin Schulz je u utorak izjavio da će njegova skupina glasovati protiv saziva nove Komisije ako Barroso ne promijeni sastav.

Socijalisti traže da iz budućeg sastava Komisije budu, osim Buttiglionea, isključeni Dankinja Mariann Fischer Boel, koja bi trebala preuzeti poljoprivredu, Mađar Laszlo Kovacs kojem bi trebao pripasti portfelj energije i Nizozemka Neelie Kroes koja bi se trebala baviti pitanjima tržišnog natjecanja.

MOSTAR,

Vjerski dužnosnik Abu Hamza Al'Misri, koji je nedavno uhićen u Londonu jer je u tamošnjoj džamiji propagirao radikalni islam i netoleranciju, tijekom rata je boravio u BiH, objavila je ponedjeljak navečer TV Federacije BiH.

Boraveći u Bosni Abu Hamza Al'Misri je novačio svoje pristaše, tvrdi televizija, te dodaje kako je on svojevremeno proglasio čak i armiju BiH nelegalnom "jer ne sudi po Allahovom zakonu". Podsjećajući se kako je Abu Hamza 1994. godine utemeljio pokret "Em Saine Šeriata", federalna televizija tvrdi kako pristaša tog pokreta ima i u Bosni i Hercegovini gdje navodno "djeluju u apsolutnoj tajnosti i smatraju se najradikalnijim islamistima".

Prilikom nedavnog uhićenja Abu Hamze, britanska policija zaplijenila je više propagandnih video filmova namijenjenih vrbovanju novih članova, objavila je federalna televizija. Prikazavši dijelove zaplijenjenih video snimaka federalna televizija je ustvrdila kako su te snimke upotrebljavane "za pridobivanje britanskih muslimana za prolazak kroz terorističku obuku u Afganistanu i Bosni". Na video snimkama je, po navodima federalne televizije, i govor Abu Hamze kojim on poziva na novačenje bombaša samoubojica.

BAAQOUBA

Tri su osobe ubijene, među kojima i jedan lokalni političar, a deset ih je ranjeno u napadima koji su se dogodili u utorak ujutro u Baqoubi, sjeveroistočno od Bagdada, priopćila je lokalna policija.

Član pokrajinskog vijeća Diyale Nehma Abed Saleh ubijen je kad su nepoznati napadači otvorili vatru na njegovo vozilo na sjeveroistoku grada. U napadu je ubijen i jedan od njegovih tjelohranitelja, a drugi je ranjen.

U drugom napadu koji se u utorak ujutro dogodio u Baqoubi, u dvjema eksplozijama na jugoistoku grada ubijen je jedan policajac a sedam je osoba ranjeno, među kojima i dva civila.

SEUL

Američki državni tajnik Colin Powell u utorak se pridružio Južnoj Koreji u nastojanju da odmah nakon američkih izbora u studenome pokrene pregovore o nuklearnom programu Sjeverne Koreje, ali službeni Pjongjang kaže da je sastanak nemoguć zbog neprijateljske politike SAD-a.

Na završnome dijelu putovanja po sjevernoj Aziji, sa željom da obnovi šestostrane pregovore o sjevernokorejskom programu razvoja nuklearnog oružja, Powell se našao pod pritiskom Kine i Seula da ponudi više kako bi nagovorio Južnu Koreju na povratak pregovaračkom stolu.

Powell je razgovore o sjevernokorejskom nuklearnom programu počeo u Seulu u utorak, nekoliko sati nakon što se dogodio pogranični incident, a južnokorejske postrojbe stavljene u stanje najviše pripravnosti zbog straha od ubacivanja sjevernkorejske vojske. U noći s ponedjeljka na utorak vojnici su pronašli rupu u ogradi od bodljikave žice u zoni demilitariziranoj od kraja rata dviju Koreja 1953., koja razdvaja Sjevernu od Južne Koreje.

WASHINGTON

Nije moguće predvidjeti kako će Amerikanci glasovati na predsjedničkim izborima 2. studenoga, ali se očekuje da će na ove izbore američki birači svakako izići u većem broju nego na prošle.

Svi pokazatelji ukazuju na to da će broj birača na ovim izborima biti znatno veći nego 2000. godine, kada je glasovalo 106 milijuna Amerikanaca ili 54 posto od broja stanovnika koji su imali pravo glasa.

Analitičar Curtis Gans, direktor nestranačke institucije koja se bavi analizom izbora i biračkog tijela, predviđa da će na izbore 2004. izaći od 118 milijuna do 121 milijuna birača ili između 58 posto i 60 posto građana s pravom glasa. To je između 12 i 15 milijuna više nego 2000. godine.

Razlozi su povećan interes i motivacija birača izazvana kontroverznim ratom u Iraku, konzervativno predsjedništvo Georgea W. Busha koje je polariziralo Amerikance i Bushova tijesna pobjeda na izborima 2000., za koje mnogi američki demokrati još uvijek misle da su ukradeni njihovom kandidatu Alu Goreu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙