FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30

ZAGREB, 26. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajaobjavljenih do 4.30
ZAGREB, 26. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja objavljenih do 4.30

WASHINGTON

Sjedinjene Države snažno podržavaju Haški sud i potiču zemlje bivše Jugoslavije da u potpunosti surađuju sa Sudom, rekao je u ponedjeljak zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli. List The Washington Times objavio je tekst u kojem se tvrdi da administracija predsjednika Georgea Busha u dramatičnoj izmjeni američke politike prema Haškom sudu traži da glavna tužiteljica Carla del Ponte okonča svoj kazneni progon i da se slučajevi ratnih zločina ili sude pred domaćim sudovima ili amnestiraju. Komentirajući napis Ereli je rekao da nema promjene politike Washingtona prema Haškom sudu te da SAD nastavlja pružati financijsku i diplomatsku potporu Haškom sudu i "agresivno djelovati u poticanju vlasti Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Hrvatske da ispune svoj dio zakonskih obveza i potpuno surađuju s Međunarodnim kaznenim sudom".

Times u tekstu od nedjelje piše da je podtajnik za kontrolu naoružanja u State Departmentu John Bolton izrazio duboko strahovanje Washingtona da ICTY, umjesto da bude put za poticanje nacionalnog pomirenja, postaje prijetnja regionalnoj stabilnosti. "Zbog toga je naša strategija prema ICTY-ju da se ovi sudski progoni okončaju i vrati odgovornost Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama zato što, na kraju krajeva, mnogi od tih navodnih zločina su počinjeni u njihovo ime i trebaju se suočiti s realnošću. Oni trebaju odlučiti hoće li procesuirati ili ne Srbe odnosno Hrvate," navodi teskt Boltona.

NEW YORK

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan kazao je u ponedjeljak da je odlučan reformirati Ujedinjene narode kako bi oni postali "učinkoviti" i radili bolje. U govoru povodom Dana UN-a Annan je podsjetio da je svijet danas "bolji zahvaljujući UN-u", ali još uvijek previše ljudi trpi nasilje, ugnjetavanje, siromaštvo, glad, nepismenost i bolesti. "Možemo i moramo učiniti više" i "potrebna je učinkovita organizacija UN-a primjerena svijetu u kojem danas živimo a koja će se suočiti i s izazovima sutrašnjice", ocijenio je Annan. Dan UN-a slavi se 24. listopada, kada je Povelja (ili ustav) UN-a stupila na snagu 1945. Ove je godine taj dan pao u nedjelju i proslave su održane u ponedjeljak.

WASHINGTON

Sjedinjene Države pokrenule su istragu o nestanku blizu 400 tona konvencionalnog eksploziva u Iraku, priopćio je u ponedjeljak State Department naglasivši da je to tek manja količina prema onoj uništenoj i spremljenoj na sigurno. Istraga je pokrenuta nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču u ponedjeljak službeno američkoj vladi potvrdila taj nestanak, dodao je glasnogovornik. "Sredinom rujna 2004. snage koalicije su očistile ukupno 10.033 skrovišta oružja u Iraku i uništile ukupno 243.000 tona streljiva. Dodatnih 162.889 tona streljiva je na sigurnom mjestu gdje čeka da bude uništeno, rekao je Ereli.

WASHINGTON

Demokratski kandidat za američkog predsjednika John Kerry optužio je u ponedjeljak predsjednika Georgea W. Busha za nevjerojatnu nesposobnost zbog nestanka eksploziva u Iraku. UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u ponedjeljak je navela da je 377 tona eksploziva nestalo iz vojnog postrojenja bio dio nuklearnog programa Sadama Huseina. Visokoeksplozivni materijal, koji može služiti kao detonator u atomskoj bombi ili kao dio konvencionalnog oružja, vjerojatno je ukraden nakon što je američka vojska propustila osigurati postrojenja. Kerry je iskoristio za Busha potencijalno štetnu vijest kako bi ga napao tijekom predizbornog nastupa te je u Doveru u New Hampshireu zaključio da i ovaj slučaj pokazuje da Bush ne zaslužuje obnašati dužnost američkog vrhovnog zapovjednika.

Predsjednik Bush nije spomenuo vijest o eksplozivu u svome predizbornom nastupu ali je u Greeleyu u Coloradu kazao da Amerikanci 2. studenoga biraju između dva kandidata s različitim pristupom borbi protiv terorizma: Kerryja koji zagovara defanzivnu strategiju čekanja na napad i njega koji je za ofenzivu u ratu protiv terorista s pobjedom kao ciljem.

HAVANA

Pet dana nakon pada i prijeloma ruke te koljena kubanski predsjednik Fidel Castro pojavio se u ponedjeljak navečer na televiziji kako bi osudio "intrige" Washingtona protiv Kube i objavio obustavu plaćanja američkim dolarom na tom karipskom otoku, javljaju agencije. Castro je snimljen s rukom povezanom maramom kako sjedi za svojim radnim stolom te mu se ne vidi lijeva noga koja je vjerojatno u gipsu, javlja France presse. "Carstvo je odlučilo stvoriti nam nove poteškoće" i želi ograničiti priljev turista i dolara na Kubu, prenosi Reuters Castrovu izjavu o administraciji američkog predsjednika Georga W. Busha. Kuba je objavila da dolar od 8. studenoga neće više biti prihvaćen kao platežno sredstvo u trgovinama te će Kubanci i stranci morati američku valutu zamijeniti za lokalni peso uz proviziju od 10 posto. Dolar je desetljećima bio zabranjivan na komunističkom otoku no njegovo je korištenje bilo ponovo dopušteno od 1993., kada je kubansko gospodarstvo doživjelo slom raspadom Sovjetskog saveza i komunističkog bloka o kojemu je ovisilo.

Castru (78), je prošlog tjedna obavljena trosatna operacija čašice lijevog koljena smrskane pri padu dok je držao svečani govor.

JERUZALEM

Izrael je predsjedniku palestinske samouprave Jaseru Arafatu dopustio da napusti svoj stožer u Ramallahu na Zapadnoj obali, u kojem je zatočen od prosinca 2001. godine, kako bi otišao na bolničku njegu. Odluku je donio izraelski ministar obrane Shaul Mofaz, rekao je glasnogovornik ministra koji je precizirao da je molbu u tom smislu uputilo Arafatovo okruženje, što je palestinska samouprava demantirala. Jaser Arafat (75), je od prosinca 2001. zatočen u svom stožeru u Ramallahu po nalogu vlade Ariela Sharona, koji ga smatra preprekom za mir i želi ga ukloniti. U nedjelju je jedna osoba iz Arafatovog okruženja rekla da su ga u subotu pregledali tuniški liječnici koji su dijagnosticirali tešku gripu.

GAZA

Izraelska je vojska u ponedjeljak navečer u Khan Younisu u pojasu Gaze iz vatrenog

oružja ubila jednog palestinskog mladića, čime je broj Palestinaca ubijenih od nedjelje navečer nakon izraelskog upada u to područje narastao na petnaest, doznaje se od palestinskih medicinskih izvora. Palestinski sedamnaestogodišnjak pogođen je vatrenim oružjem u "austrijskoj" četvrti Khan Younisa, navode izvori. Svjedoci tvrde da su vojnici s krova jedne zgrade pucali na svakog Palestinca koji se zatekao na ulici. Osim petnaest ubijenih, 70 Palestinaca je ranjeno u izraelskoj pucnjavi, od kojih 12 teško, a od početka upada uništene su i tri zgrade, tvrde medicinski i sigurnosni izvori.

Tijekom upada teško su ranjena dva izraelska vojnika, navode vojni izvori.

Od početka Intifade krajem rujna 2000. ubijeno je 3.499 Palestinaca i 956 Izraelaca.

STRASBOURG

Zastupnik Europskog parlamenta iz poljske konzervativne Lige poljskih obitelji (LPR) podržao je u ponedjeljak Rocca Buttiglionea, talijanskog kandidata za Europsku komisiju čije su kontroverzne izjave o homoseksualnosti i obitelji ugrozile podršku europarlamenta novoj Komisiji Jose Manuela Barrosa na glasovanju u srijedu. "Želim izraziti podršku Buttiglioneu koji je žrtva šovinističkog napada ljevičara Europskog parlamenta i proljevičarskih stranaka", izjavio je poljski zastupnik Bogdan Marek Pek. Talijanski katolički konzervativac Buttiglione izazvao je nezadovoljstvo dijela liberalnih i socijalističkih zastupnika Europskog parlamenta jer je izjavio da je homoseksualanost "grijeh", te da obitelj postoji "kako bi omogućila ženi da ima djecu i da ju štiti muž".

WASHINGTON

Predsjedniku američkog Vrhovnog suda Williamu Rehnquistu, neformalnom vođi konzervativne većine u Sudu, operiran je rak tiroidne žlijezde, ali će uskoro nastaviti raditi, priopćio je u ponedjeljak Vrhovni sud. Rehnquistova (80) hospitalizacija, samo osam dana pred predsjedničke izbore 2. studenoga, ponovno je dala važnost mogućnosti da idući američki predsjednik pronađe zamjenu za jednog ili više sve starijih sudaca devetočlanog američkog Vrhovnog suda, koji su posljednjih godina bili duboko podijeljeni oko niza pitanja od pobačaja do izbora 2000. Konzervativni Rehnquist, koji je postao član Vrhovnog suda 1972., a predsjednik 1986., bio je uz većinu od 5 prema 4 sudaca koji su 2000. odlučili prekinuti prebrojavanje glasova na Floridi čime je George W. Bush postao predsjednik. On je 1999. predsjedao postupkom za opoziv predsjednika Billa Clintona zbog afere Levinsky kojega je Clinton prošao bez osude. Suci američkog Vrhovnog suda služe doživotno ili dok se ne povuku u mirovinu. Sadašnji Vrhovni sud čini pet sudaca koji se smatraju konzervativnim i četiri za koje se drži da su liberalni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙