FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAPAD KONAČNO UVIĐA OPASNOSTI OD NAFTNE OVISNOSTI?

LONDON, 7. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Kontrola rasta potrošnjegoriva mogla bi postati strateški imperativ za Zapad, kako eksplozivnirast potražnje u Aziji prijeti štetnom borbom na tržištu za ograničeneglobalne isporuke.
LONDON, 7. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Kontrola rasta potrošnje goriva mogla bi postati strateški imperativ za Zapad, kako eksplozivni rast potražnje u Aziji prijeti štetnom borbom na tržištu za ograničene globalne isporuke.

Industrijalizirane nacije moraju poboljšati energetsku učinkovitost ukoliko ne žele biti izložene mnogo opasnijem skoku cijena nafte nego što je ovogodišnje poskupljenje od 60 posto, upozoravaju energetski analitičari.

"Potrošače se uvjerava da porast cijena koji doživljavaju u zadnjih nekoliko godina nije rezultat prirodnih snaga ponude i potražnje već prije akcija energetske industrije", izjavio je Philip Vergler, dužnosnik Instituta za međunarodnu ekonomiju. "To pogrešno vjerovanje obeshrabrivalo je razgovor, posebice u automobilskom sektoru, te stvorilo temelje za nastupanje vrlo velikog povećanja cijena".

Prošloga vikenda ministri financija skupine G7 najrazvijenijih država svijeta pozvali su zemlje potrošače na učinkovitije korištenje energije. Poslali su također tipičan apel naftnom kartelu OPEC da poveća proizvodnju.

Nagovarati OPEC da proizvodi više nafte bio je glavni stup politike zemalja potrošača u proteklih nekoliko godina kako su oprezne investicije naftnih multinacionalki i barijere ulaganjima na Bliskom istoku ograničavale razvoj nove ponude.

Rastuća kineska potrošnja napregnula je svjetske isporuke do krajnjih granica te poslala cijene nafte na američkom tržištu na rekordnih 52,53 dolara za barel, što je potencijalno tek naznaka stvari koje slijede, ističu analitičari. Zapad bi mogao istražiti kako smanjiti svoj apetit za naftu te izbjeći predstojeću bitku za OPEC-ovu naftu kako Azija povećava potražnju, a naftna nalazišta izvan Bliskog istoka nestaju, upozoravaju oni.

"Svake godine u svim regijama, uključujući i OPEC, u svijetu se ispumpa više nafte nego se pronađe novih nalazišta. Jedini logičan zaključak jest da to neizbježno vodi smanjivanju ponude", stoji u nedavnom izvješću washingtonske analitičarske tvrtke PFC Energy.

Kako zapadnjački izvori nafte dosežu zrelost u regijama poput Sjevernog mora, sve će više rasti potreba za izvorima nafte u udaljenim i politički nestabilnim regijama.

Zamjenik direktora istraživanja u Međunarodnom monetarnom fondu David Robinson danas je izjavio da bi napeta ponuda nafte mogla voditi zabrinjavajuće ranjivom globalnom gospodarstvu u nadolazećim godinama. Najviše će biti izložen SAD, potrošač više od 20 milijuna barela nafte dnevno odnosno četvrtine svjetske potrošnje, i uvoznik više od 60 posto potrebne nafte.

Baš kako su naftni šokovi 1970-ih prisilili potrošače na učinkovitije korištenje energije, i ovogodišnji skok cijena nafte mogao bi ojačati apetit javnosti da se ograniči potrošnja nametanjem strožih standarda za gorivo. " Kod benzina relativno je jednostavna stvar, riječ je o strožim standardima. Problem je što se žestoko tome opiru veliki proizvođači vozila u Detroitu", izjavio je Seth Kleinman iz PFC Energy.

Vlade bi mogle ohrabriti kompanije da drže veće zalihe nafte kako bi ublažile štetni utjecaj od prekida isporuka, dodaju analitičari. U proteklome desetljeću naftne kompanije smanjivale su komercijalne zalihe kako bi oslobodile kapital.

Potreba za kontrolom potrošnje ojačat će pozicije alternativnih tehnologija, poput hibridnih vozila na pogon goriva i električne energije ili gorivih vodikovih ćelija. "Nema alternative ovisnosti o bliskoistočnoj nafti, ali će biti alternativa nafti", tvrde u PFC Energy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙