FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 4. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 9.30sati:
ZAGREB, 4. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

SOFIJA

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks počeo je u ponedjeljak ujutro službeni posjet Republici Bugarskoj razgovorom s predsjednikom Narodnog sobranja Ognjanom Gerdžikovom. Nakon susreta predviđene su izjave za novinare. Saborsko izaslanstvo na čelu sa Šeksom, u čijem su sastavu potpredsjednici Sabora Mato Arlović (SDP) i Darko Milinović (HDZ) te Miroslav Rožić (HSP), koji je ujedno i član Hrvatsko-bugarske skupine prijateljstva u Saboru, tijekom dana će razgovarati s bugarskim predsjednikom Georgijem Prvanovim, predsjednikom vlade Simeonom Sakskoburggotskim i potpredsjednikom vlade Plamenom Panajotovim. Sastat će se i s čelnicima Odbora za europske integracije i Odbora za vanjsku politiku, obranu i sigurnost.

WASHINGTON

Hrvatska ostvaruje kriterije proračunskog deficita iz stand by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), rekao je u nedjelju u Washingtonu hrvatski ministar financija Ivan Šuker. Šuker i guverner Hrvatske narodne Banke Željko Rohatinski sudjelovali su u subotu i nedjelju u Washingtonu na godišnjoj skupštini MMF-a i Svjetske banke i imali niz bilateralnih susreta s predstavnicima tih svjetskih financijskih institucija. Ministar Šuker je u nedjelju rekao hrvatskim novinarima kako je hrvatsko izaslanstvo izvijestilo predstavnike MMF-a da će Hrvatska sve kriterije proračunskog deficita iz stand by aranžmana ispuniti, kako s prihodovne tako i rashodovne strane. MMF je, rečeno je u priopćenju novinarima, informiran da je cilj Hrvatske u 2005. proračunski deficit od 3,7 posto BDP-a. Šuker je najavio dolazak Misije MMF-a u Hrvatsku potkraj listopada kada će se nastaviti razgovori. Prema priopćenju, s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) iz Svjetske banke, dogovoren je nastavak pripreme Strategije pomoći (CAS) koja bi Hrvatskoj u iduće četiri godine omogućila od 1 do 1,5 milijardi dolara zajmova te pomoć u vidu savjetovanja i izrade studija koje bi olakšale ulazak u EU.

PHNOM PENH

Nacionalna skupština Kambodže ratificirala je u ponedjeljak zakon o sudskom procesu u Kambodži, ali uz međunarodno sudjelovanje, bivšim čelnicima Crvenih Khmera godinu dana nakon sporazuma s Ujedinjenim narodima. Ratifikacija sporazuma treba omogućiti suđenje, vjerojatno sljedeće godine, nekolicini šezdesetogodišnjaka, za genocid i zločine protiv čovječnosti u kojima je ubijeno gotovo dva milijuna ljudi. Od 110 nazočnih zastupnika, 107 je glasalo za taj zakon. Zakon će biti proglašen kad ga prihvate Senat, ustavno vijeće i kralj Norodom Sihanuk. Prema desetak neovisnih anketa, 80 posto stanovnika Kambodže želi taj proces u zemlji koja još osjeća traume nakon jednoga od najgorih genocida u 20. stoljeću koji nije poštedio gotovo nijednu obitelj.

FALLUJA

Američka vojska u ponedjeljak prije zore izvela je dva zračna napada na skloništa pobunjenika u Falluji, zapadno do Bagdada, u kojim je prema bolničkim izvorima poginulo 9 osoba. Prvi napad bio je usmjeren na zgradu gdje je 25 članova anti-iračkih snaga pripremalo oružje na periferiji Falluje", prema vojnom priopćenju. Prema tom tekstu, napadnuti pobunjenici bili su povezani s terorističkom mrežom islamiste Abou Moussab al-Zarqawija. U drugom napadu multinacionalne snage ponovno su ciljale članove Zarqawijeve terorističke mreže u središtu Falluje, prema drugom priopćenju. U drugom napadu devet je osoba ubijeno, od kojih tri žene i dvoje djece, a 14 je ranjeno, rekao je liječnik opće bolnice u Falluji.

GAZA

Najmanje su trojica palestinskih gerilaca poginula u ponedjeljak u izraelskom zračnom napadu na sjever pojasa Gaze, kažu očevici i liječnici. Bolničari kau da se zbog izraelske vatre nisu mogli probiti do četvrtoga trupla u prognaničkome logoru Jabalyi. Izraelska vojska objavila je da je njezin zrakoplov gađao skupinu od četvorice gerilaca koji su postavljali bombu te da su sva četvorica pogođena.

BANGKOK

Jedna je osmogodišnjakinja u ponedjeljak rano ujutro umrla od ptičje gripe i tako se broj umrlih od te bolesti u zadnjih godinu dana na Tajlandu popeo na jedanaest, priopćile su zdravstvene vlasti. Ministarstvo zdravstva odredilo je karantenu za više od stotinu ljudi u mjestu Chon Daen u pokrajini Petchabun, 290 kilometara sjeveroistično od Bangkoka. Za trajanja karantene provjerit će se ima li još zarađenih virusom H5N1.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙