FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKA IZMEĐU UNIJE I BALKANA

ZAGREB, 18. listopada 2004. (Hina) - Dok su stare članice EU-a sklonijerazmišljati u ekonomskim kriterijama, za nove članice Europske unije,poglavito one s Balkana, od temeljne je važnosti da integracije sEuropom prvenstveno bude politička i kulturalna, ocjenjuje se nainternet stranicama Equilibri.net u osvrtu na hrvatsko približavanjeEU-u.
ZAGREB, 18. listopada 2004. (Hina) - Dok su stare članice EU-a sklonije razmišljati u ekonomskim kriterijama, za nove članice Europske unije, poglavito one s Balkana, od temeljne je važnosti da integracije s Europom prvenstveno bude politička i kulturalna, ocjenjuje se na internet stranicama Equilibri.net u osvrtu na hrvatsko približavanje EU-u.

Potreba za prvenstveno političkom i kulturalnom integracijom najočitija je u slučaju balkanskih zemalja gdje nužnost prevladavanja etničko-nacionalne identifikacije izgleda jedini put rješavanje sukoba proizašlih iz logike razdvajanja, a "ulazak Hrvatske u EU 2007. godine zasigurno je u tom pogledu pozitivan znak", ocjenjuje se u članku.

"Ako je istina da se na cijelo balkansko područje negativno odrazi kada se u nekoj državi na unutarnjoj ili međunarodnoj razini provode pogrešne politike, istina je i suprotno: odnosno da će mogućnost ulaska Hrvatske u Europsku uniju zasigurno imati pozitivan odjek u cijeloj regiji. Sada je na Hrvatskoj da izbjegne da ta integracija ne postane način da okrene leđa svom balkanskom identitetu, već most za uspostavu stabilnosti i demokratizaciju cijelog područja. Tu će zadaću imati Hrvatska ali i njeni europski partneri, među prvima Italija s obzirom na povijesnu i zemljopisnu blizinu", zaključuje se u članku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙