FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: PRIDRUŽIVANJE EU-U IZAZIVA PODIJELJENE REAKCIJE U BUGARSKOJ I RUMUNJSKOJ

ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - Vlade Rumunjske i Bugarske usrijedu su pozdravile pohvale Europske unije za reforme njihovihgospodarstava no neki građani tih zemalja dvoje jesu li te balkanskezemlje spremne za ulazak u EU 2007. godine, piše agencija Reutersnavodeći i kako se u izvješću Europske komisije također kaže daHrvatska pregovore o pristupu treba početi početkom 2005. godine,"potvrđujući time očekivanja da je ta gospodarski razvijenijabalkanska zemlja na pravom putu".
ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - Vlade Rumunjske i Bugarske u srijedu su pozdravile pohvale Europske unije za reforme njihovih gospodarstava no neki građani tih zemalja dvoje jesu li te balkanske zemlje spremne za ulazak u EU 2007. godine, piše agencija Reuters navodeći i kako se u izvješću Europske komisije također kaže da Hrvatska pregovore o pristupu treba početi početkom 2005. godine, "potvrđujući time očekivanja da je ta gospodarski razvijenija balkanska zemlja na pravom putu".

Premda je Komisija po prvi put rumunjsko gospodarstvo ocijenilo kao "funkcionalno tržišno gospodarstvo", upozorila je da postoji još niz problema, od trgovine ženama, prostitucije, korupcije i sporih pravosudnih reformi, piše Reuters i prenosi ocjenu rumunjskog novinara Dana Turturice koji izražava dvojbu hoće li Rumunjska zadovoljiti standarde EU-a, između ostaloga i stoga što, po njegovu mišljenju, rumunjska politička elita ne shvaća u potpunosti zapadnjačke standarde.

Prosječni Rumunji i Bugari izjavljuju kako njihove zemlje nisu spremne za pridruživanje Europskoj uniji, piše agencija. "Ne zaslužujemo ulazak u EU 2007. godine, nismo spremni. Najpotrebnije su nam bolje plaće kako bi podizali našu djecu", prenosi agencija izjavu jedne Bukureštanke, kao i izjavu bugarske studentice koja upozorava Bugarska nije spremna te da Bugari loše žive.

U vezi s pridruživanjem Hrvatske, nastavlja Reuters, Komisija je uvela odredbu po kojoj pregovori mogu biti suspendirani ukoliko Hrvatska krši temeljne kriterije demokracije, manjinska i ljudska prava, slobodu tržišta i ne surađuje sa UN-ovim sudom za ratne zločine u Haagu. Reuters prenosi i izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula koji je agenciji izjavio: "Od danas Hrvatska ulazi u novo razdoblje. Napredak u pregovorima ovisit će prvenstveno o Hrvatskoj".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙