FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: BRUXELLES POKAZUJE HRVATSKOJ I MRKVU I BATINU

ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Europsko povjerenstvo nudiHrvatskoj mrkvu u vidu intenzivirane strategije integracije u EU ali ibatinu u vidu suspenzije pregovora u slučaju da Zagreb ne ispuniuvjete, bilježi Neue Zuercher Zeitung.
ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Europsko povjerenstvo nudi Hrvatskoj mrkvu u vidu intenzivirane strategije integracije u EU ali i batinu u vidu suspenzije pregovora u slučaju da Zagreb ne ispuni uvjete, bilježi Neue Zuercher Zeitung.

Zagreb bi u okviru spomenute intenzivirane strategije integracije trebao od 1. siječnja 2005. g. dobiti mogućnost pristupa EU-ovim fondovima, što podrazumijeva ukupno 105 milijuna eura u 2005. odnosno 140 milijuna eura u 2006. g., napominje zueriški list.

Batina se pak krije u prijedlogu Bruxellesa da u slučaju ozbiljnog i dugotrajnog kršenja temeljnih vrijednosti EU-a poput slobode, demokracije, ljudskih prava, temeljnih sloboda i načela pravne države ima pravo predložiti suspenziju pregovora sa Zagrebom dok bi odgovarajuću odluku kvalificiranom većinom glasova trebalo donijeti Ministarsko vijeće EU-a, ističe NZZ.

Povjerenstvo ističe da će tempo pregovora s Hrvatskom ovisiti, između ostalog, o ustrajnoj provedbi političkih reformi i o poštivanju međunarodnih obveza poput suradnje s ICTY-jem, navodi list, dodajući da aktualno izvješće Bruxellesa ne sadrži nikakve rokove ali se cilj Hrvatske da u EU uđe zajedno s Bugarskom i Rumunjskom 2007. g. smatra nerealnim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙