FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: BARROSOVA ĆE KOMISIJA POTICATI GOSPODARSKE REFORME

ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Nova Europska komisija Jose ManuelaBarrosa jasno je opredijeljena za slobodno tržište što bi moglopružiti i dodatni poticaj za gospodarske reforme u zemljamakandidatima, Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj, ali i drugim zemljamajugoistočne Europe, ocjenjuje Southeast European Times u ponedjeljak.
ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Nova Europska komisija Jose Manuela Barrosa jasno je opredijeljena za slobodno tržište što bi moglo pružiti i dodatni poticaj za gospodarske reforme u zemljama kandidatima, Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj, ali i drugim zemljama jugoistočne Europe, ocjenjuje Southeast European Times u ponedjeljak.

Barroso se nada okončati gospodarsku stagnaciju Europske unije preusmjeravajući Europe od federalizma prethodne Komisije prema slobodnom tržištu i liberalnim politikama koje za cilj imaju poticanje potrošnje i poslovanja, a to bi, ocjenjuje analitičar Southeast European Timesa, moglo dati dodatni poticaj ekonomskim reformama u zemljama kandidatima za pristup Europskoj uniji, Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj, a i drugim zemljama jugoistočne Europe. Ustrajavanje na jačanju konkurentnosti također ide u prilog budućim proširenjima Europske unije, dodaje se u članku.

"Barroso preuzima dužnost u vrijeme kada tri zemlje europskog jugoistoka očekuju pridruživanje EU-u u sljedećih nekoliko godina, uz još nekoliko zemlja koja kucaju na vrata. Regija nudi nova tržišta kao i radnu snagu željnu boljih mogućnosti. Nakon nekoliko kaotičnih godina početkom devedesetih Bugarska je stabilizirala svoje gospodarstvo, povećala izvoz, privatizirala velika državna poduzeća te pojačala produktivnost i konkurentnost. Hrvatska je izgradila turističku industriju koja je u procvatu i ostvarila značajan napredak u deregulaciji tržišta. Od 1997. godine Rumunjska je krenula u velike strukturalne reforme sa ciljem uklanjanja preostalih tragova centraliziranog državnog gospodarenja i preobrazbe zastarjele industrijske baze zemlje", objašnjava se u članku i dodaje kako Bugarska, Hrvatska i Rumunjska žure ispuniti minimum gospodarskih zahtjeva na vrijeme za njihov ulazak u Europsku uniju koji se očekuje 2007. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙