FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: FINANCIAL TIMES: BALKANSKA GLAVOBOLJA BRUXELLESA

ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Čini se da bi Slovenija mogla prviput otkako je postala članicom EU-a donijeti balkansku glavoboljuBruxellesu, piše u utorak londonski "Financial Times", komentirajućipobjedu desnice na nedjeljnim parlamentarnim izborima.
ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Čini se da bi Slovenija mogla prvi put otkako je postala članicom EU-a donijeti balkansku glavobolju Bruxellesu, piše u utorak londonski "Financial Times", komentirajući pobjedu desnice na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

"Najbrži je način da se uvrijedi Slovenca reći za taj razmjerno udoban kutak bivše Jugoslavije - Balkan, jer on drži da taj pogrdni izraz mora biti rezerviran za njegovu lijenu i neciviliziranu slavensku braću na jugu". piše list. Slovenija je alpska država.

"No, čini se da je Slovenija na putu da u Bruxellesu izazove svoju prvu glavobolju u balkanskom stilu otkako se u svibnju uključila u Europsku uniju", navodi list dodajući da su u nedjelju birači odbacili stranku liberalnih demokrata, koja je državu vodila gotovo neprekidno od stjecanja nezavisnosti 1991. godine, u korist Demokratske stranke, stranke desnog centra koju vodi Janez Janša.

Janša je vodio kratak i uspješan otpor Jugoslavenskoj vojsci 1991. i nije radikalan, ali će gotovo sigurno zagorčati život imigrantima, osobito onima iz strašnih balkanskih država koji traže posao ili druge pogodnosti, ocjenjuje FT.

Janšinoj koaliciji nedostaje jedan mandat do parlamentarne većine pa bi mogao biti prisiljen uzeti u svoju vladu ekstremno desnu Slovensku nacionalnu stranku.

Čelnik te stranke Zmago Jelinčič gotovo bi sigurno povećao tenzije s Hrvatskom oko užarenih graničnih sporova. Jelinčič za hrvatski poluotok Istru voli reći da je slovenski.

On je već izazvao probleme s EU-om jer je pomogao da dođe do protivljenja gradnji prve džamije u Sloveniji.

Alpska država? Da, po modelu Joerga Haidera.", zaključuje se u komentaru londonskog "Financial Timesa".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙