FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: PREDNOSTI ŠIRENJA EU-A

ZAGREB, 18. listopada 2004. (Hina) - Širenje Europske unije s jednestrane nosi opasnost "razvodnjavanja" onoga što je do sada postignuto,no s druge nudi i perspektivu snaženja koje će omogućiti da se učiniviše na planu političke i vojne integracije, piše Enzo Bettiza ukomentaru za talijanski tjednik Panorama ističući prednostipridruživanja zemalja kandidata za ulazak u EU.
ZAGREB, 18. listopada 2004. (Hina) - Širenje Europske unije s jedne strane nosi opasnost "razvodnjavanja" onoga što je do sada postignuto, no s druge nudi i perspektivu snaženja koje će omogućiti da se učini više na planu političke i vojne integracije, piše Enzo Bettiza u komentaru za talijanski tjednik Panorama ističući prednosti pridruživanja zemalja kandidata za ulazak u EU.

"Nove već integrirane zemlje poput Poljske i Mađarske, ili one koje se spremaju integrirati, poput Bugarske, Rumunjske i Hrvatske, su vitalne zemlje, zemlje koje bilježe demografski rast, s odličnim administrativnim i vojnim tradicijama; to je svježa krv koja će moći nadoknaditi onu ostarjelih nacija zapadne Europe i koja bi mogla dati, zajedno s Turskom, koja je već oslonac u NATO-u, težište nove snage cjelokupne Unije", ocjenjuje Bettiza.

Bettiza u komentaru ocjenjuje da Europska unija stoji pred izborom između stvaranja gospodarskog commonwealtha ograničenog na trgovinu poput "preminule i jalove EFTA-e" i stvaranja političkog commonwealtha koji bi mogao predstavljati partnersku protutežu američkoj supersili. Treća mogućnost je stvaranje "dvostruke" Europe, o kojoj najviše govori Francuska, s "udarnom" jezgrom zemalja koja vuče ostatak Unije, no, piše Bettiza, takva bi Europa predstavljala "neku vrstu nemani s glavom tigra i četiri spore noge magarca".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙