FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: TALIJANSKI SJEVEROISTOK ČEKA EUROREGIJU

ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Euroregija koja obuhvaća Veneto,Furlaniju-Julijsku krajinu, Korušku, buduće slovenske regije, Istru iRijeku u Hrvatskoj za nekog stanovnika Veneta ili Furlanije znači daće se za godinu i pol moći liječiti u nekoj ljubljanskoj bolnici, iliza poduzetnika sa sjeveroistoka Italije da u Istri nađe prostor kojine uspijeva naći blizu Trevisa ili Pordenonea, piše milanski Avvenireu vezi protokola o uspostavi Euroregije kojeg su sastavilipredsjednici talijanskih regija Veneto i Furlanije-Julijske krajine,Giancarlo Galan i Riccardo Illy.
ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Euroregija koja obuhvaća Veneto, Furlaniju-Julijsku krajinu, Korušku, buduće slovenske regije, Istru i Rijeku u Hrvatskoj za nekog stanovnika Veneta ili Furlanije znači da će se za godinu i pol moći liječiti u nekoj ljubljanskoj bolnici, ili za poduzetnika sa sjeveroistoka Italije da u Istri nađe prostor koji ne uspijeva naći blizu Trevisa ili Pordenonea, piše milanski Avvenire u vezi protokola o uspostavi Euroregije kojeg su sastavili predsjednici talijanskih regija Veneto i Furlanije-Julijske krajine, Giancarlo Galan i Riccardo Illy.

List piše kako su Galan i Illy u utorak u Veneciji dogovorili protokol o stvaranju Euroregije, te napominje kako je suradnja među područjima Euroregije već pokrenuta dok za stvaranje pravnog subjekta treba čekati još godinu do godine i pol kako bi Europska unija potvrdila pravila ustroja te nove institucije. Također treba pričekati i da Slovenija ustanovi svoje regije, dodaje list.

Giancarlo Galan tom je prigodom ocijenio kako je "Euroregija povratak velikoj europskoj povijesti u suvremenoj politici", dok Riccardo Illy ističe da se "tim novim instrumentom prekogranične suradnje namjeravaju iskoristiti prilike koje pruža proširenje EU-a i istovremeno dati doprinos europskoj integraciji".

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je Veneciju i Trst, glavne gradove Veneta i Furlanije-Julijske krajine, na oprez pri djelovanju u vanjskoj politici, nastavlja list, no Galan ističe kako dvije talijanske regije ne namjeravaju voditi vanjsku ali žele voditi prekograničnu politiku. "Među regijama ćemo se bolje razumijeti", istaknuli su Galan i Illy prigodom potpisivanja protokola u Veneciji, navodi list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙