FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15.30 SATI

ZAGREB, 17. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 15.30 sati:
ZAGREB, 17. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 15.30 sati:

KERBALA

Devet policajaca iz Kerbale ubijeno je dok su se vraćali se s obuke u Jordanu, u napadu na minibus u pobunjenom području Latifiyah, južno od Bagdada, doznaje se u nedjelju iz policijskog izvora.

Prema tom izvoru, autobus s policajcima napadnut je u Latifiyahu, pedesetak kilometara južno od Bagdada, a u napadu nepoznatih naoružanih osoba ranjena su još dva policajca.

RAMADI

Američki konvoj granatiran je u nedjelju na zapadu Bagdada, na glavnoj prometnici koja povezuje Haldiyah i Ramadi, izvijestio je irački načelnik policije Abdessattar al-Dulaimi.

Odmah nakon događaja američka vojska nije potvrdila napad. Sunitska pokrajina Al-Anbar je poprište gotovo svakodnevnih protuameričkih napada.

Usto, nepoznati su osobe u nedjelju ujutro zauzele sjedište vijeća u Rutbi, nedaleko od jordanske granice, zapalili ga i podmetnuli eksploziv, izvijestio je policijski čelnik za to područje Mohammad al-Dulaimi. Nije bilo dojava o mogućim žrtvama.

BASRA

Najmanje je jedan civilni zaposlenik Međunarodnih snaga (FMN) kojega državljanstvo još nije utvrđeno, ranjen u nedjelju u eksploziji naprave postavljene uz cestu u Basri (na jugu Iraka), priopćio je britanski vojni predstavnik. Bomba je eksplodirala kada je prošlo vozilo tog zaposlenika, dodao je, napomenuvši da je ranjenik prevežen u britansku vojnu bolnicu.

Basra je srazmjerno miran grad, dok ostatak Iraka potresaju sukobi.

Prema iračkim sigurnosnim izvorima, eksploziv je aktiviran dok su prolazila dva terenska vozila koja su pripadala službi za deminiranje. Oba su vozila oštećena, od kojih jedno teško.

BAGDAD

Minobacačka je granata u nedjelju pala nedaleko od igrališta u Sadr Cityju na kojemu građani predaju svoje oružje, pri čemu je bilo žrtava, priopćio je plemenski vođa te šijitske četvrti u Bagdadu šeik Karim al-Bahati, ne navodeći njihov točan broj.

Prema njegovim riječima, redarstvene su snage uhitile sumnjivca.

Više stotina osoba tiskalo se na igralištu Al-Sinaa kako bi predali oružje zadnjeg dana operacije razoružanja u toj četvrti, potvrdili su agencijski izvjestitelji.

DAMASK

Vođa Demokratske stranke Kurdistana (PDK), jednog od glavnih pokreta iračkih Kurda, Massud Barzani zatražio je u nedjelju od susjednih zemalja da se "ne upleću" u pitanje grada Kirkuka (na sjeveru Iraka), opetujući da je to kurdski grad.

"Kirkuk je kurdski grad. Problem tog grada je iračko unutarnje pitanje i susjedne se zemlje u to ne trebaju miješati", kazao je Barzani za tisak, nakon razgovora sa sirijskim dopredsjednikom Abdul-Halimom Hadamom.

Prema Barzanijevim riječima, "Kirkuk treba biti primjer suživota između svih zajednica, kurdske, arapske, turkmenske, kaldejske i asirske".

Kurdski je šef u petak započeo trodnevni posjet Siriji. Na sastanku sa sirijskim dopredsjednikom Hadamom razgovaralo se, kako je prenijela službena sirijska agencija Sana, o razvoju situacije u Iraku, mogućnostima za očuvanje iračkog nacionalnog jedinstva i spriječavanju unutarnjih konflikata. Barzani bi se u ponedjeljak trebao sastati sa sirijskim predsjednikom Bašarom Asadom.

NAJAF

Ured radikalnog šiitskog vođe Moqtade al-Sadra u gradu Najafu ponovno je u subotu otvoren, nakon sporazuma s iračkom privremenom vladom, rekao je u nedjelju šef ureda Hašem Abu Raghif.

Ured su iračke vlasti zatvorile u okviru operacije razoružanja šiitske milicije u kolovozu u Najafu, 170 kilometara južno od Bagdada.

Struja koja podržava radikalnog vođu prihvatila je početkom listopada položiti teško oružje u Sadr Cityju, siromašnom predgrađu Bagdada, u zamjenu za oslobađanje militanata i sudjelovanje u političkom procesu.

Vlada Iyada Alawija prihvatila je tu inicijativu.

LONDON

Čini se da do poboljšanja mirovnog procesa neće doći ukoliko Gorge W. Bush bude ponovno izabran za predsjednika, zbog "njegove momčadi i stajališta koja je dosad imala", ocijenio je u nedjelju palestinski ministar vanjskih poslova Nabil Shat za televiziju BBC.

"Ukoliko John Kerry pobijedi, vrlo je vjerojatno da će se neki članovi ekipe bivšeg predsjednika Billa Clintona vratiti na vlast, što je dobro, ali će im možda trebati godinu dana da utvrde politiku. Mi ne možemo toliko čekati", izjavio je Shat.

"Naš je položaj dvojak. Moramo čekati i vidjeti što se događa", kazao je ne želeći se otvoreno očitovati ni za jednog kandidata.

Shat je dodao da bi britanski premijer Tony Blair mogao iskoristiti svoj utjecaj na Sjedinjene Države kako bi ponovno potaknuo mirovne smjernice.

RIM

Imenovani europski povjerenik za pravosuđe i slobodu, talijanski demokršćanski političar Rocco Butiglione, vjerojatno će morati odustati od svoje kandidature, piše u nedjelju "Corriere della Sera".

Butiglione je bio ministar za odnose s Europskom unijom u vladi desnog centra premijera Silvija Berlusconija i kada je imenovan kandidatom za europskog povjerenika podnio je ostavku na ministarski položaj. List piše kako je Berlusconi zabrinut za Butiglioneove izglede da bude potvrđen kao europski povjerenik i da je zbog toga do daljnjega odgodio imenovanje novog ministra u svojoj vladi.

Butiglione u razgovoru za "Corriere della Sera" kaže kako je pokrenut val mržnje protiv njega i kako u Strasbourgu "vlada antikršćanska inkvizicija". Opovrgava da je neudate, samohrane majke nazvao lošim, već samo da drži kako im je teško samima se brinuti i odgajati dijete.

No, list piše kako su polemike oko Butiglioneovih riječi, posebno kada je homoseksualce nazvao nenormalnima, dovele u opasnost i samog budućeg predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa. Kad bi se danas glasovalo za cijelu Europsku komisiju (a glasovat će se 27. listopada) zasigurno bi Europski parlament "poslao kući cijelu Komisiju". Zbog "slučaja Butiglione" sada je i Barroso u opasnosti, zaključuje list.

MINSK

Prema istraživanju koje je na izlazu iz birališta u Bjelorusiji proveo institut blizak vlastima, 82 posto glasača na referendumu o trećem mandatu za predsjednika Aleksandra Lukašenka bit će "za", a 14 posto "protiv".

Rezultati istraživanja provedenog oko podneva među oko 8.000 birača, državnom je poglavaru koji se zadovoljno nasmiješio, priopćila predstavnica ECOOM-a, instituta za istraživanje, na susretu koji je prenosila televizija.

Lukašenko je upravo bio glasovao kada je vijest objavljena.

MOSTAR

U ratu porušena pravoslavna crkva Presvete Bogorodice otvorena je nakon služenja liturgije u nedjelju u Mostaru u nazočnosti nekoliko stotina vjernika i brojnih uzvanika među kojima je bio i srpski član BiH Predsjedništva Borislav Paravac.

Mostarska crkva Presvete Bogorodice zasad je jedina pravoslavna crkva u dolini Neretve koja je obnovljena nakon rata. Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, koji je posvetio crkvu Presvete Bogorodice ustvrdio je da Srbi povratnici žele suživot.

Svečanosti su nazočili i predstavnici Katoličke crkve i Islamske vjerske zajednice. Srpski član BiH Predsjedništva rekao je kako smatra da Srbi ravnopravno sudjeluju u vlasti u Mostaru, te se nada kako će obnova i ovog vjerskog objekta pripomoći suživotu naroda.

MOSTAR

Ured Visokog međunarodnog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini pozdravio je u nedjelju rad Povjerenstva za Srebrenicu koje je izradilo konačno izvješće o sudbinama Bošnjaka koje su srpske snage likvidirale u srpnju 1995. godine u toj tada zaštićenoj zoni pod nadzorom UN-a.

Izvješće je ovog tjedna dostavljeno vlastima Republike Srpske.

"Uspostavljanje Povjerenstva za Srebrenicu jest ključni element kojim započinje proces, a koji može omogućiti u budućnosti svim zajednicama Bosne i Hercegovine da se suoče sa zločinima počinjenim u njihovo ime. U ovom trenutku, OHR se nada da će vlada Republike Srpske podržati izvješće Povjerenstva i da će ispoštovati njegove preporuke", navodi se u priopćenju OHR-a.

Pritom su predstavnici međunarodne uprave pozvali sve strane u BiH da ne objavljuju prijevremene komentare o sadržaju izvješća zbog ozbiljnosti procesa.

RIM

Ivan Pavao II. u nedjelju je tijekom angelusa sa svoga prozora na Trgu svetog Petra najavio početak euharistijske godine koja će trajati do listopada 2005. godine. Tako se početak 27. godine pontifikata Ivana Pavla II., koji je u subotu obilježio 26 godina od dana kada je proglašen Papom, podudara s početkom euharistijske godine.

Šef ureda za tisak Svete Stolice Joaqin Navarro Valls kazao je kako je euharistija važna, središnja tema kršćanske vjere, za koju "Papa želi da se u cijeloj Crkvi živi s posebnom pobožnošću i sviješću o središnjem položaju Euharistije u kršćanskome životu".

Na kraju angelusa Ivan Pavao II. se zahvalio svima na čestitkama koje je jučer dobio u povodu godišnjice njegova pontifikata te ponovio kako namjerava obavljati svoju misiju pape se dok mu to Gospodin bude dopuštao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙