FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30 SATI

ZAGREB, 18. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti izsvijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 18. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

FALLUJA - Tri su osobe poginule, među njima i jedno dijete, a još su tri ranjene u petak navečer u američkom zračnom napadu na irački grad Falluju istočno od Bagdada, priopćili su izvori iz snaga sigurnosti. Dopisnik agencije AFP javio je da je na mjestu napada vidio tri trupla, a bolnički izvori javljaju da su troje ranjenih, muškarca, ženu i dijete, prevezli u bolnicu. Glasnogovornik američkih snaga nije mogao potvrditi taj napad na grad koji smatraju sjedištem Jordanca Abua Mussaba al-Zarqawija, povezanoga s mrežom al-Qaedom i odgovornim za brojne atentate u Irkau.

SANTO DOMINGO - Tropska oluja Jeanne, koja je izazvala pogibiju četiri osobe i poplave u Dominikanskoj Republici, mogla bi se nalaziti na putu prema Sjedinjenim Državama i tamo stići sljedećeg tjedna. Jeanne je ubila ranije dvije osobe i izazvala poplave u Portoriku početkom ovog tjedna, a od četvrtka je polako prelazila preko sjevernog dijela Dominikanske Republike. Oko 13.000 ljudi evakuirano je iz svojih domova i nižih dijelova zemlje. Oluja, čiji vjetrovi dostižu brzinu od 105 kilometara na sat, u četvrtak je nakratko dosegnula i uragansku snagu s vjetrovima koji su puhali brzinom od 120 kilometara na sat, a mogla bi se ponovno pojačati nakon što prođe Dominikansku Republiku, upozoravaju metereolozi.

WASHINGTON - Američki demokratski predsjednički kandidat John Kerry optužio je u petak predsjednika Georgea Busha da skriva istinu o teškim problemima s kojima se Sjedinjene Države suočavaju u Iraku.

U predizbornom govoru u Albuquerqueu u New Mexicu Kerry je rekao da Bush izbjegava neugodnu istinu o sve većim gubicima američkih vojnika u Iraku koji su prešli 1.000, pobunama i nedostatku snaga potrebnih za stabilizaciju stanja. Senator iz Massachusettsa u izmijenjenoj predizbornoj taktici žestoko napada Busha oko Iraka nastojeći pokazati da predsjednik nije kandidat koji se može najbolje suprotstaviti teroristima i zaštiti Ameriku. Istraživanja pokazuju da birači smatraju Busha sposobnijim od Kerryja za sređivanje stanja u Iraku i jačim u domeni nacionalne sigurnosti.

WASHINGTON - Militanti bi idućih tjedana mogli pokrenuti široku ofenzivu po afganistanskim gradovima, uključujući i Kabul, kako bi omeli predsjedničke izbore, izjavio je u petak američki veleposlanik u toj zemlji. Veleposlanik Zalmay Khalilzad uvjeren je ipak da će se Afganistanci uz pomoć američkih i snaga NATO-a oduprijeti pokušajima ometanja izbora zakazanih za 9. listopada.

Prijetnja ostataka talibanskog režima i njihovih islamističkih saveznika pokazala se stvarnom u četvrtak kada je predsjednik Hamid Karzai izbjegao atentat u Gardezu.

BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i voditelj misije UN na Kosovu Soeren Jessen-Petersen u petak su pozvali Srbe s Kosova na masovno sudjelovanje u parlamentarnim izborima 23. listopada. "Nadamo se da će na birališta odazvati svi Kosovari, uključujući i Srbe s Kosova. Izbori su prilika svakom građaninu za izražavanje volje. Uspjeh izbora je od najveće važnosti", izjavio je Scheffer nakon razgovora s Jessen-Petersenom u sjedištu NATO-a. Glavni tajnik podsjetio je da će KFOR uoči izbora, krajem rujna i početkom listopada, rasporediti još dvije tisuće vojnika kako bi ojačao sigurnost na Kosovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙