FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 22. rujna 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 22. rujna 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

NEW YORK

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sastao se u utorak u New Yorku s ministrom vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem, a u razgovoru je izražena međusobna potpora dviju zemalja za razvoj i stabilizaciju regije. Žužul je hrvatskim novinarima rekao kako je to bio jedan od niza bilateralnih sastanaka kakvi se održavaju uz zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Ocjenivši razgovor korektnim, ministar Žužul je kazao kako je s Draškovićem razgovarao općenito o odnosima Hrvatske i Srbije i Crne Gore te kako je u razgovoru izražena "u principu jasna međusobna podrška u kontekstu razvoja i stabilizacije cijele regije". Drašković je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo susretom sa Žužulom i rekao kako su razgovori bili otvoreni i usmjereni na promociju hrvatsko-srpskih odnosa.

BAGDAD

Automobil bomba eksplodirao je u srijedu ujutro u napučenoj trgovačkoj aveniji u zapadnom dijelu Bagdada, prouzročivši velike materijalne štete. Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je kako se vjeruje da u eksploziji ima žrtava.

BAGDAD

Jedna od dviju zatvorenica koje se nalaze u iračkim zatvorima mogla bi biti oslobođena, ali takva odluka neće imati nikakve veze sa zahtjevima otmičara, izjavio je u srijedu dužnosnik ministarstva pravosuđa u Bagdadu. "Iračka vlada smatra da Rihab Taha više ne predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost te da je se može pustiti na uvjetnu slobodu uz plaćanje kaucije", izjavio je glasnogovornik ministarstva Nouri Abdelrahim Ibrahim. Želio je naglasiti da ta odluka nije ni u kakvoj vezi sa zahtjevom skupine Jordanca Abu Mussaba al-Zarqawija koja drži još jednog britanskog taoca nakon što je objavila da su pogubljena dva Amerikanca. "Stav vlade je da se ne pregovara s teroristima", kazao je Ibrahim dodajući kako ne dolazi u obzir oslobađanje druge zatočenice Houde Saleh Mehdi Amache koja još uvijek predstavlja "prijetnju za nacionalnu sigurnost". Zarqawijeva skupina otela je u četvrtak dva Amerikanca i jednog Britanca te uvjetovala njihovo oslobađanje puštanjem iz zatvora dvije Iračanke. Kako se nije dogodilo, skupina je u međuvremenu ubila dva Amerikanca.

JERUZALEM

Izraelski nacionalni sud rada odredio je zaposlenicima javnog sektora koji su u štrajku da se u srijedu vrate na posao, rekao je dužnosnik vlade. "Sretni smo da je nacionalni sud rada odredio svim štrajkašima da se vrate na posao", rekao je Yuval Rachlevsky, visoki dužnosnik ministarstva financija za izraelski radio.

Štrajk oko 400.000 zaposlenih u javnome sektoru, koji je započeo u utorak, odraz je njihova nezadovoljstva i nesuglasica s desno orijentiranom vladom koja je odlučna u namjeri da potakne reformu slobodnog tržišta. Također, sindikati nastoje spriječiti otpuštanje radnika zbog manjih proračunskih sredstava.

PARIZ

Haićanski premijer Gerard Latortue izjavio je u srijedu ujutro na radiju France Info da je trenutna bilanca poplava 600 identificiranih smrtno stradalih osoba, tisuću nestalih koje se može "smatrati mrtvima", 384 ozlijeđenih i oko 160 tisuća onih koji su ostali bez domova. "Već smo identificirali 600 mrtvih, postoji opasnost od epidemije zbog leševa. Nema struje, mrtvačnice ne funkcioniraju, posvuda je voda. To je najveća drama kojoj je grad izložen do danas", izjavio je Latortue. "Već smo poslali poziv za međunarodnom pomoći. Francusko veleposlanstvo u Port au Princeu već je reagiralo. Haiti ne može izaći iz katastrofe tih razmjera sam", nastavio je haićanski premijer.

PARIZ

Više od tisuću gradova, posebice europskih, trebalo bi u srijedu sudjelovati u "Međunarodnom danu bez automobila u gradu", no čini se da je entuzijazam splasnuo od pokretanja inicijative 1998. godine, ustanovili su dopisnici francuske novinske agencije AFP. U Francuskoj, kolijevci događanja, sudjelovanje je sve skromnije: 50 gradova sudionika umjesto 72 godine 2003. i 98 u 2002. godini. Europska unija veći značaj sada pridaje tjednu kretanja, započetom u nedjelju. Dan bez automobila, pokrenut 1998. na inicijativu tadašnje ministrice okoliša Dominique Voynet, ove je godine dobio vrlo ograničenu podršku francuske vlade i velikih gradova. Na međunarodnom planu uključeno je 1.125 gradova, moglo se u utorak pročitati na službenoj stranici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙