FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15.30 SATI

ZAGREB, 26. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 15.30sati:
ZAGREB, 26. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 15.30 sati:

ZAGREB

Sudionici konferencije "Budućnost jugoistočne Europe: BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora i perspektiva EU integracija", u završnoj izjavi usvojenoj u nedjelju u Zagrebu istaknuli su da se, premda je "od demokratskih promjena u tim zemljama ostvaren napredak u normalizaciji međudržavnih i drugih odnosa, moglo učiniti i više te da ima još dosta neriješenih pitanja". Kako bi se ubrzala obnova povjerenja i razumijevanja među narodima triju država i njihova pristupanja eurotalantskim integracijama, potrebno je riješiti nekoliko problema, istaknuli su sudionici konferencije u završnoj izjavi. Najvažnijim smatraju "pošteno suočavanje s prošlošću i punu suradnju s Međunarodnim sudom u Den Haagu", a kao posebno važno istaknuto je rješavanje "graničnih problema sporazumima, ali i mjerama koje bi u međuvremenu olakšale život građanima, posebno u pograničnom području". Dvodnevnu Konferenciju organizirali su Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) i Igmanska inicijativa, pokret 140 nevladinih organizacija s područja triju država.

BEOGRAD

Pred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu nastavlja se u ponedjeljak, 27. rujna, suđenje protiv 17 osoba optuženih za ratni zločin, ubojstvo najmanje 192 ratna zarobljenika, na Ovčari kod Vukovara u studenome 1991. godine. Većina optuženika koji su iznijeli svoju obranu izjavili su da nisu krivi, a oni koji su tih kobnih dana godine 1991. bili na Ovčari, u hangarima, tvrde kako su onamo otišli slučajno ili iz znatiželje, ili da i sami nekog pronađu. Svi su tvrdili i da su tek poslije doznali za zločin iz priča koje su kružile, ali nitko se ne može sjetiti od koga su točno čuli za zločin. U posljednjem nastavku suđenja, održanom potkraj kolovoza, na raspravi zatvorenoj za javnost svjedočio je svjedok-suradnik Spasoje Petković Štuka, koji je - kako se neslužbeno moglo čuti - potvrdio svoj istražni iskaz u kojemu je teretio neke optuženike za zločine počinjene na Ovčari. Suđenje će - s prekidima i nastavcima - kako se pretpostavlja, potrajati do kraja godine.

VARŠAVA

Predsjednik Republike Stjepan Mesić doputovao je u nedjelju u Gdanjsk, prvu postaju svog dvodnevnog službenog posjeta Poljskoj. U Gdanjsku, gradu koji je u svijetu vjerojatno najpoznatiji po činjenici da je u njemu počeo i Drugi svjetski rat i proces raspada komunizma u Europi, hrvatski će predsjednik razgovarati s gradskim i pokrajinskim čelnicima, a zatim se i neformalno sastati sa svojim domaćinom i kolegom Aleksanderom Kwasniewskim. Službeni dio susreta s poljskim predsjednikom uslijedit će u ponedjeljak u Varšavi. Mesić će se toga dana također obratiti sudionicima poljsko-hrvatskog gospodarskog foruma i razgovarati s predsjednikom poljskog parlamenta Jozefom Oleksyjem.

RIJAD

Ubojstvo Francuza u Džedi koje se dogodilo u noći sa subote na nedjelju, prema prvim rezultatima istrage, "teroristički je čin", izjavio je u nedjelju službeni predstavnik saudijskog ministarstva unutarnjih poslova, dodavši da je žrtva radila za tvrtku Thales. Francuski krugovi u Saudijskoj Arabiji navode da se žrtva zvala Laurent Barbot. Međutim, to ime nisu potvrdile francuske diplomatske službe u Saudijskoj Arabiji koje su bile nedostupne telefonskom vezom. Prema francuskim izvorima, tvrtka Thales radi u Saudijskoj Arabiji na pomorskom vojnom projektu u gradovima Džedi i Jubail.

HILLA

Deset osoba je ubijeno i 26 ranjeno u napadu u subotu u Latifiyahu na konvoj cisterni koje su prevozile gorivo, priopćili su u nedjelju dužnosnici dviju bagdadskih bolnica. U gradu Latifiyah, 40 km južno od Bagdada, poginulo su 4 osobe i 23 su ranjene, a u bolnici Iskandariyah, 50 km južno od Bagdada direktor bolnice rekao je da je 6 tijela transportirano u njihovu bolnicu gdje su dopremljena i 3 ranjena. Dužnosnici sigurnosnih službe rekli su da je napad pokrenuo pravu borbu između naoružanih pobunjenika i vojnika Nacionalne garde i napomenuo da među ubijenima i ranjenima ima pripadanika obiju strana, kao i vozača kamiona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙