FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENSKI ISELJENICI PROTIV IMENA EUROPSKE VALUTE

LJUBLJANA,15. listopada 2004.(Hina) - Krovna organizacija koja povezujeSlovence u domovini i svijetu prosvjedovala je u petak protiv odlukeslovenske vlade i parlamenta kojom je naziv zajedničke europske valuteu slovenskom jeziku "euro" umjesto dosadašnjeg "evro".
LJUBLJANA,15. listopada 2004.(Hina) - Krovna organizacija koja povezuje Slovence u domovini i svijetu prosvjedovala je u petak protiv odluke slovenske vlade i parlamenta kojom je naziv zajedničke europske valute u slovenskom jeziku "euro" umjesto dosadašnjeg "evro".

Kako je u prosvjednoj izjavi u petak navela udruga Slovenski svjetski kongres (SSK), takva se promjena opravdava izmišljenim tehničkim razlozima, a zapravo je Slovenija pristala na promjenu naziva u svom nacionalnom jeziku.

SSK tvrdi da je riječ o jednoj vrsti nacionalne izdaje i podsjeća da Latvija i Mađarska, koje također imaju drukčije nazive za zajedničku europsku valutu nisu pristale na takve promjene.

Slovenska vlada u odlasku u četvrtak je navela da je na promjene u nazivu europske zajedničke valute pristala jer je postignut kompromis po kojemu će Slovenci tu valutu u domaćoj komunikaciji i dalje smjeti zvati i pisati kao do sada, dok će u međunarodnoj komunikaciji upotrebljavati novi naziv "euro".

Na takvo je tumačenje pristao i parlamentarni odbor za vanjsku politiku, a javnosti je protumačeno da bi nepristajanjem na promjenu Slovenija mogla izazvati blokadu prihvaćanja europskog ustava u kojemu će biti zapisano ime zajedničke valute u svim jezicima na isti način.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙