FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Haider optužio Sloveniju zbog "jezičnog imperijalizma"

KLAGENFURT/LJUBLJANA,18. rujna(Hina) - Poziv slovenskog ministravanjskih poslova Ive Vajgla koruškom guverneru Joergu Haideru da budeširokogrudan prema pripadnicima manjine pretvorila se u pravu polemikuo "jezičnom imperijalizmu" kojega, tvrdi Haider, potiče i ove godine uSloveniji prihvaćen zakon o službenoj upotrebi jezika.
KLAGENFURT/LJUBLJANA,18. rujna(Hina) - Poziv slovenskog ministra vanjskih poslova Ive Vajgla koruškom guverneru Joergu Haideru da bude širokogrudan prema pripadnicima manjine pretvorila se u pravu polemiku o "jezičnom imperijalizmu" kojega, tvrdi Haider, potiče i ove godine u Sloveniji prihvaćen zakon o službenoj upotrebi jezika.

Vajgl je u razgovoru za bečki "Profil" rekao da je sada prava prilika da Haider "pokaže širokogrudnost" i dopusti postavljanje tabli sa slovenskim nazivima sela u okolici Klagenfurta i u onim slučajevima kad je prisutnost slovenske manjine manja od 25 posto.

Austrijski ustavni sud promijenio je prije 3 godine odredbu po kojoj koruški Slovenci na takve table mogu računati samo ako ih u naselju živi više od 25 posto, ali odluka još nije postala pravomoćna niti je provedena jer joj se Haider protivi.

Kontroverzni Austrijanac nije ostao dužan nekadašnjem slovenskom veleposlaniku u Beču i sadašnjem šefu diplomacije susjedne države, javljaju mediji u Ljubljani i Klagenfurtu u subotu. Haider je tako nedavno prihvaćeni slovenski zakon o službenoj upotrebi jezika nazvao izrazom politike jezičnog nacionalizma i imperijalizma.

Taj zakon koji do u detalje propisuje upotrebu "slovenščine" u svim prilikama nedavno je onemogućio zajedničku izložbu austrijskih poduzeća na obrtničkom sajmu u Celju jer njihov katalog nije bio u cijelosti na slovenskom jeziku, tvrdi Haider koji je prije 4 godine izazvao krizu austrijske vlade zbog europskih ocjena da je njegova stranka "ultranacionalistička".

Predsjednik koruške vlade je čak pozvao austrijsku vladu da u Bruxellesu ispita da li je takav zakon u skladu s europskim standardima.

"Ako jest", kaže Haider, "onda i drugim državama treba biti dopušteno da postavljaju takve barijere".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙