FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UČENJE DRUGOG JEZIKA U RANOJ DOBI MIJENJA ANATOMIJU MOZGA

LONDON, 13. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Dvojezičnost utječe napromjene u anatomiji mozga, izvijestili su u srijedu britanskiznanstvenici, a to bi otkriće moglo objasniti zašto manja djeca lakšeuče drugi jezik.
LONDON, 13. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Dvojezičnost utječe na promjene u anatomiji mozga, izvijestili su u srijedu britanski znanstvenici, a to bi otkriće moglo objasniti zašto manja djeca lakše uče drugi jezik.

Znanstvenici s londonskog University Collegea ustanovili su da osobe koje govore dva jezika imaju više sive tvari u području mozga koje je zaduženo za govor. Što prije počnu učiti drugi jezik, područje sive tvari se povećava.

"Siva tvar u tom dijelu mozga povećava se kod osoba koje uče drugi jezik, što je posebno uočljivo kod djece", rekao je neurolog Andrea Mechelli s londonskog University Collegea. Učenje stranog jezika nakon 35. godine života također povećava sivu tvar u mozgu istodobno mijenjajući njegovu anatomiju, no u puno manjoj mjeri nego kod djece.

"Dakle, bolje je rano početi učiti strani jezik, jer je u tom slučaju jednostavnija prilagodba mozga na nove jezike, budući da se mijenja i struktura tog organa", objasnio je Mechelli.

Mechelli i njegovi suradnici usporedili su površinu sive tvari u mozgu 25 osoba koje su govorile jedan jezik, zatim kod 25 djece u dobi do 5 godina koja su učila još jedan jezik i kod 33 odrasle osobe koje su u kasnijoj životnoj dobi počele učiti drugi jezik. Svim dobrovoljcima materinji je jezik bio engleski. Kod dvojezične djece siva tvar u dijelu mozga za govor veća je nego kod osoba koje znaju samo jedan jezik ili kod dvojezičnih osoba koje su drugi jezik počele učiti između 10. i 15. godine ili kasnije.

Siva tvar u mozgu sastavljena je od moždanih stanica ili neurona. Znastvenici još nisu uspjeli otkriti mijenja li se kod dvojezične djece veličina moždanih stanica, njihov broj ili se one povezuju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙