FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIONICE JUKOSA PRITISNUTE PADOM PROIZVODNJE

MOSKVA, 15. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Dionice Jukosa danas suizgubile na vrijednosti nakon što je taj ruski naftni div bio primoransmanjiti proizvodnju u svojoj glavnoj proizvodnoj jedinici Jugansk, amediji objavili da bi ona mogla biti prodana za samo dio onog koliko,po riječima analitičara, vrijedi.
MOSKVA, 15. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Dionice Jukosa danas su izgubile na vrijednosti nakon što je taj ruski naftni div bio primoran smanjiti proizvodnju u svojoj glavnoj proizvodnoj jedinici Jugansk, a mediji objavili da bi ona mogla biti prodana za samo dio onog koliko, po riječima analitičara, vrijedi.

Jukosove dionice oslabile su za čak 10 posto nakon što je poslovni dnevni list Vedomosti objavio da su porezne vlasti koje prikupljaju dugove kompanije od osam milijardi dolara objavile prodajni dokument za Juganskneftegaz, koji je povećao mogućnost prodaje uz 60-postotni popust.

Jugansk, koji čini gotovo dvije trećine Jukosove proizvodnje, bio je primoran smanjiti proizvodnju nakon što je regionalni dobavljač električne energije srezao isporuke po drugi put u mjesec dana zbog neplaćenih računa.

"Jugansk će biti prisiljen ponovno smanjiti proizvodnju za 4.000 tona dnevno (30 tisuća barela dnevno) od petka zbog nedostatne električne energije", izjavio je dužnosnik Jukosa. To smanjenje odgovara iznosu 3 posto Juganskove proizvodnje i dva posto Jukosove ukupne proizvodnje od 1,7 milijuna barela dnevno.

Prošlog je mjeseca Jukos bio primoran srezati proizvodnju za 35 tisuća barela dnevno nakon što mu je Tyumenenergo smanjio isporuke električne energije, no prekid nije dugo potrajao.

Porezne vlasti su ovaj tjedan izjavile da će Jugansk prodati prije kraja ove godine kako bi podmirili zaostale poreze, i da će koristiti najnižu cijenu koju je preporučila investicijska banka Dresdner Kleinwort Wasserstein od 10,4 milijardi dolara za tu proizvodnu jedinicu te ignorirati bančine alternativne preporuke koje se kreću od 14,7 do 17,3 milijarde dolara.

No, danas se u ruskom tisku počelo špekulirati da bi država mogla kontrolni udjel u Jugansku prodati za svega 4,0 milijarde dolara. Novinska agencija Interfax i list Vedomosti citiraju vladine izvore koju kažu da je ministarstvo pravosuđa zatražilo od Fonda imovine da prodao udjel u Jugansku kako bi se pokrilo porezno dugovanje od 3,75 milijardi dolara.

Kako je javio Interfax, ministarstvo je Fondu reklo da proda sve dionice s pravom glasa u Jugansku za pokrivanje duga. I Interfax i Vedomosti kažu da država planira primijeniti popust od 60 posto, što je opcija izvediva kada se prodaje manjinski udjel, no nisu objasnili zašto će se primijeniti popust ako država želi prodati 77 posto udjela.

Iz Jukosa nisu željeli komentirati takva izvješća, dok je glasnogovornik Fonda imovine Vladimir Zelentsov kazao da Fond radi na pojedinostima aukcije, odbivši dalje komentirati.

Jukos je od travnja izgubio dvije trećine svoje tržišne vrijednosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙