FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRUXELLES PLANIRA NOVO SUZBIJANJE RISKANTNIH FINANCIJSKIH PRAKSI

BRUXELLES, 12. listopada 2004. (Hina) - Europska komisija planira novosuzbijanje financijskih praksi koje su dovele do propasti američkogenergetskog diva Enrona i talijanske prehrambene industrije Parmalat,tako što će prisiliti kompanije da izvješćuju o svojim izvan bilančnimaranžmanima.
BRUXELLES, 12. listopada 2004. (Hina) - Europska komisija planira novo suzbijanje financijskih praksi koje su dovele do propasti američkog energetskog diva Enrona i talijanske prehrambene industrije Parmalat, tako što će prisiliti kompanije da izvješćuju o svojim izvan bilančnim aranžmanima.

Po pisanju Financial Timesa, te prijedloge Komisija bi trebala usvojiti ovoga mjeseca u sklopu širih nastojanja da poboljša prava dioničara, poveća transparentnost poslovanja korporacija te ograniči rizike od poslovnih ekscesa i financijskih skandala.

U proteklih nekoliko tjedana Komisija je objavila preporuke o isplatama članovima upravnih odbora i nezavisnosti neizvršnih direktora, kao i planove da poveća prava prekograničnih dioničara.

Ti potezi uslijedili su nakon ranijih prijedloga na tragu labavljenja veza između kompanija i njihovih revizora, još jednog područja koje je Komisija prepoznala kao ključno u borbi da se spriječi ponavljanje skandala koji su pogađali kompanije s obje strane Atlantika.

Najnoviji planovi Bruxellesa trebali bi prisiliti kompanije da daju više informacija o korištenju posebnih financijskih vozila, o svojim aktivnostima u inozemstvu te o ostalim aranžmanima o kojima se ne mora izvještavati u bilancama uspjeha i imovine.

I Enron i Parmalat uvelike su koristili takve aranžmane kako bi prikrili svoje gubitke. Svaki aranžman koji nije iskazan u bilanci morat će biti objavljen u bilješkama uz poslovna izvješća kompanija ako ta informacija pomaže u određivanju njezine financijske pozicije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙