FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POTROŠAČKE CIJENE U RUJNU NIŽE 0,2 POSTO

ZAGREB, 14. listopada 2004. (Hina) - Cijene dobara i usluga koje sekoriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, urujnu su u odnosu na kolovoz bile niže za 0,2 posto, objavio jeDržavni zavod za statistiku.
ZAGREB, 14. listopada 2004. (Hina) - Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u rujnu su u odnosu na kolovoz bile niže za 0,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pad potrošačkih cijena u rujnu utjecao je i na smanjenje godišnje stope inflacije, sa 2 posto u kolovozu, na 1,6 posto u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine.

U odnosu na prosinac prošle godine potrošačke su cijene u rujnu više za 1,1 posto.

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, smanjenju indeksa potrošačkih cijena u rujnu u odnosu na kolovoz najviše je doprinio pad cijena prometa, rekreacije i kulture, te ugostiteljskih usluga, dok su suprotno djelovale cijene odjeće i obuće.

Tako su u rujnu u odnosu na kolovoz cijene prometa, zbog nižih cijena automobila, goriva i maziva i prijevoza putnika brodom, te cijene ugostiteljskih usluga u prosjeku bile niže za 2,4 posto, a cijene rekreacije i kulture za 1,4 posto.

Istodobno su porasle cijene odjeće i obuće i to za 2,6 posto, obrazovanja za 0,9 posto, te zdravstva za 0,5 posto. Statistika bilježi porast i kod cijena ostalih dobara i usluga za 0,2 posto, te kod cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva za 0,1 posto.

Na razini iz kolovoza u rujnu su ostale cijene prehrane i bezalkoholnih pića, alkoholnih pića i duhana, pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje stanovanja te komunikacija.

Na godišnjoj razini (rujan 2004/rujan 2003.) statistika bilježi pad potrošačkih cijena prehrane (za 2 posto), odjeće i obuće, kao i proizvoda za održavanje kućanstva (za 0,7 posto), pokućstva i opreme za kuću (za 0,5 posto), te komunikacija (za 0,1 posto).

Sve ostale glavne skupine proizvoda prema namjeni potrošnje bilježe porast cijena na godišnjoj razini, a najviše su, za 16 posto, porasle cijene opskrbe vodom i različitih komunalnih usluga, pri čemu su cijene opskrbe vodom veće za 20,6 posto.

Značajniji porast cijena, u rujnu ove odnosu na rujan prošle godine, bilježi se i kod kod alkoholnih pića i duhana (10,4 posto), stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva (5,4 posto), zdravstva (3 posto).

Za 3,1 posto u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine više su i cijene prometa, pri čemu su cijene goriva i maziva za osobne automobile više za 12,4 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙