FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF I SVJETSKA BANKA ŽELE OČUVATI EKONOMSKI OPORAVAK

WASHINGTON,3. listopada(Hina) - Suočeni sa solidnim globalnimekonomskim oporavkom Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska bankazapočeli su u subotu dvodnevno godišnje zasjedanje pozivom svjetskimfinancijskim čelnicima da se pozabave ekonomskim problemima kako biodržali gospodarski rast.
WASHINGTON,3. listopada(Hina) - Suočeni sa solidnim globalnim ekonomskim oporavkom Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka započeli su u subotu dvodnevno godišnje zasjedanje pozivom svjetskim financijskim čelnicima da se pozabave ekonomskim problemima kako bi održali gospodarski rast.

Ministri financija i guverneri središnjih banaka iz 184 zemlje svijeta sastaju se u Washingtonu dok se svjetsko gospodarstvo nalazi u najboljem stanju u posljednih tridesetak godina.

"Tijekom protekle godine globalni oporavak se pokazao sve čvršćim i zemljopisno široko rasprostranjenim", rekao je u subotu direktor MMF-a Rodrigo Rato MMF-ovom Međunarodnom moneratnom i financijskom odboru (IMFC) koji određuje politiku Fonda.

Prema MMF-u, zaduženom za ekonomsku stabilnost, svjetsko gospodarstvo će u ovoj godini rasti pet posto, dok bi u 2005. trebao nešto usporiti na 4,3 posto suočeno s rastom cijene nafte koja je u petak skočila na više od 50 dolara za barel.

Rato je naglasio da središnje banke trebaju kontrolirati inflaciju koja prati s ekonomski rast te upozorio na problem rasta cijena nafte, sigurnosti u svijetu, proračunskog deficita u SAD-u te usporenog rasta u Europi.

Napomenuo je kako se u nekim zemljama zapaža zamor u provedbi reformi.

Rato je na sjednici IMFC-a kojom je označeno otvaranje godišnjeg sastanka MMF-a i Svjetske banke, ukazao na potrebu trajne fiskalne konsolidacije, strukturalnih reformi koje uvećavaju rast te smanjenje siromaštva.

Predsjednik Svjetske banke James Wolfensohn upozorio je na opasnost koja siromašnim zemljama prijeti od visokih cijena nafte i viših kamatnih stopa, što će najviše pogoditi visoko zadužene zemlje i one koje uvoze naftu.

MMF-ov odbor je u priopćenju, jednako kao i dan ranije skupina G7 najbogatijih zemalja svijeta, izrazio potrebu da olakša teret dugova najsiromašnijim zemljama.

Odbor, međutim, nije podržao nikakav određen plan za olakšavanje dugova multilateralnim zajmodavcima kao što je MMF, niti obratio pozornost na neke pozive da se tim zemljama dugovi u cijelosti otpišu nego je to ostavio za neko buduće djelovanje.

MMF, koji je nedavno zajedno sa Svjetskom bankom, produljio svoj program za djelomično olakšavanja dugova siromašnim zemljama kazao je kako namjerava razmotriti pitanje dugova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙